Áprilisban madárinfluenzában halt meg egy mexikói férfi, ez volt az első, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített H5N2-es fertőzés - írja 444.hu a Guardian alapján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem világos, hogyan fertőződött meg az illető, a vírustípust ugyanakkor baromfikban már felfedezték.

Az 59 éves férfi Mexikóvárosban került kórházba, április 24-én halt meg, miután láza, légszomja, hasmenése, hányingere és általános rossz közérzete volt.

Reuters arról írt, hogy a férfi nem érintkezett baromfikkal, de krónikus vesebetegségben és 2-es típusú cukorbetegségben is szenvedett.

Ez már magában veszélyeztet a súlyosabb influenza kialakulására, még szezonális influenza esetén is

- mondta a hírügynökségnek Andrew Pekosz, a Johns Hopkins Egyetem szakértője. 

A mexikói egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a madárinfluenza emberről emberre történő terjedésére eddig nem volt bizonyíték a meghalt férfi esetében, a vele érintkezők tesztje mind negatív lett, a madárinfluenza-vírus jelenlegi kockázata a mexikói lakosságra nézve alacsony.

A szakértők szerint a mexikói eset nincs összefüggésben az Egyesült Államokban kitört H5N1 madárinfluenza-járvánnyal, ami eddig három tejgazdaság dolgozóját fertőzte meg.