A francia diplomácia vezetője az államfő nagy vihart kavart kijelentését pontosítva a francia nemzetgyűlésben azt mondta: újításokra van szükség az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásban, ami kiterjedhet például a fegyvergyártásra és az aknamentesítésre.

Az új feladatokhoz szükség lehet nyugati katonai jelenlétre ukrán területen, anélkül azonban, hogy a Nyugat ezzel átlépné a háborús részvétel küszöbét - húzta alá Stéphane Séjourné a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió beszámolója szerint.

Emmanuel Macron felvetése, miszerint nem zárható ki katonák Ukrajnába vezénylése, nemzetközi felháborodást váltott ki.

Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Svédország és más NATO-tagállamok mellett Magyarországi is elutasította a francia elnök kijelentését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint aggodalomra ad okot Emmanuel Macron kijelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját: nem küld fegyvert Ukrajnába, ragaszkodik a tűzszünethez és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésére szólítja fel a harcoló feleket.

Emmanuel Macron egy általa összehívott párizsi segélykonferencián beszélt arról, hogy nem zárja ki nyugati szárazföldi csapatok Ukrajnába küldését. Jelezte azt is, hogy a konferencián résztvevő 20 európai vezető között ebben nincs egyetértés. De a francia elnök szerint bármi lehetséges, ami megakadályozhatja az oroszok győzelmét.