A szlovák kamionsofőrök ugyanis csatlakoztak lengyel kollégáikhoz, akik november 6 óta több Ukrajnába vezető átkelőt – egyebek mellett az egyetlen tehergépjárművek számára fenntartott határátkelőhelyet – blokkoltak.

A blokád miatt több száz kamion torlódott fel.

Stanislav Skala, az UNAS szlovák kamionos szakszervezetének vezetője kijelentette, a határlezárás mindaddig folytatódik, amíg az EU nem teljesíti az ukrán versenytársak szigorúbb ellenőrzésére vonatkozó követeléseiket. A lengyel és szlovák kamionsofőrök főként arra panaszkodnak, hogy az ukrán teherautósok olcsóbb áron kínálják szolgáltatásaikat, valamint nem csak az EU és Ukrajna között, hanem az Unión belül is fuvaroznak - írja a Reuters. 

Mindkét ország teherautó-vezetői azt követelik, hogy az Európai Unió állítsa vissza azt a szabályozási rendszert, amely korlátozott számú engedélyt ad az ukrán vállalatok Unióban való működésére, továbbá, hogy az európai kamionosok beléphessenek Ukrajnába. A rendszert a háború kitörése után törölték el.

A szlovák közlekedési minisztérium a kamionosok kérését az európai közlekedési miniszterek elé terjeszti hétfőn, Brüsszelben. Kijev ugyanakkor közölte, hogy nem kíván kompromisszumot kötni az ukrán sofőrök engedélyeinek kérdésében. 

Skala állítása szerint óránként csak négy kamion lépheti át a határt. A blokád nem érinti a katonai és humanitárius szállítmányokat, valamint a romlandó árut és állatokat szállító járműveket sem. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a kamionsofőrök egyetlen követelése a rendszer visszaállítása, nincsenek politikai érdekeik.

Orbán Viktor: Nem áll érdekünkben Ukrajna uniós csatlakozása

Orbán Viktor szerint Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel, ezért a szomszédos ország EU-tagságának tárgyalása egyelőre ne is kezdődjön meg.
A teljes nyilatkozatról itt számoltunk be--->