Ukrajna uniós tagsága, és már eleve maguknak a csatlakozásról szóló tárgyalásoknak a megkezdése ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Magyarország nem vétózik. Olyan, hogy vétó nincs, Magyarország meg fog akadályozni döntéseket (…) Mi nem ellene vagyunk a döntéseknek, csak nem értünk egyet a többi tagállammal” – fogalmazott a miniszterelnök, aki hozzátette: ha egyetértünk, van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs.

A kormányfő többek között azzal érvelt Ukrajna csatlakozása ellen, hogy egyelőre soknak tartja a megválaszolatlan kérdést. Például Ukrajna háborúban áll, ezért másként működik a jogrendje, mint egy békés országnak. Így például azt sem lehet megmondani, hogy mekkora Ukrajna területe, amelynek egy részét Oroszország katonailag a fennhatósága alatt tartja. Vagyis az ukrán népesség pontos számát sem ismerjük, akik csatlakoznának az EU-hoz.

De még azt sem lehet tudni, hogy ha Ukrajna csatlakozik az Európai Unióhoz, akkor mennyi pénzt kell a fejlesztésére költeni, illetve azt a pénzt honnan vesszük el. Mert így az uniós tagállamok forrást veszíthetnek

– fejtette ki Orbán Viktor, aki úgy látja: az uniónak először stratégiai partnerséget kellene kötnie Ukrajnával.

Mindezek ellenére a magyar miniszterelnök támogatja, hogy jöjjön létre egy közös uniós alap, amelybe minden tagállam beteszi a saját részét, majd azt küldik el Ukrajnának. A lényeg, hogy mindez transzparens módon történjen. 

Ebben a csatában nyerésre állunk Brüsszelben

Bár a 2021-2027-es uniós ciklus beindítása továbbra is döcög, a 2014-2020-as fejlesztési időszak lezárása jó ütemben halad: a források 95 százalékát már lehívta Magyarország, miközben a tagországi átlag egyelőre mindössze 87 százalékon áll. Bővebben --->