A NATO-tagállamoknak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára kellene emelniük védelmi kiadásaikat – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Varsóban, jelezve, hogy ezt hivatalosan is javasolni fogja másnap az amerikai elnöknek a washingtoni Fehér Házban.

Andrzej Duda a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett keddi találkozója előtt hívta össze tanácsadó testületét, a nemzetbiztonsági tanácsot, amely Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll – számolt be róla az MTI.

Nyitóbeszédében a lengyel elnök úgy ítélte meg: senki sem meri megtámadni a NATO államait, ha erősek, hatékony védelemre képesek lesznek, azonnal kiállnak határaik, területük védelme mellett. Ezért a lengyel elnök kedden az amerikai elnöknek, majd csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is javasolni fogja, hogy az észak-atlanti szövetség tagállamai közösen döntsenek azon követelményről, hogy a védelemre a GDP 3 százalékát szánják.

Ez lenne majd az a küszöb, amely alá semmiképpen sem szabad kerülni

– tette hozzá Andrzej Duda.

A lengyel védelmi kiadásokra jelenleg a GDP több mint 4 százalékát szánják. Utalva hazája NATO-csatlakozásának 25. évfordulójára, az államfő aláhúzta az euroatlanti kapcsolatok fontosságát, különösen az ország keleti határán túlról érkező fenyegetések kapcsán.

Bátor választ kell adni az orosz agresszióra

A NATO-nak világos és bátor választ kell adnia az orosz agresszióra, mégpedig a szövetség katonai képességeinek növelésével – jelentette ki az államfő, aki szerint a megerősítés éppen a védelmi kiadások növelése révén lehetséges,

Erősebbé tette a NATO-t Finnország és Svédország csatlakozása is.

Csehország, Lengyelország és Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása teljességgel megváltoztatta az európai erőviszonyokat, véglegesen lerombolta a vasfüggönyt. Duda reményét fejezte ki, hogy a szövetség ezentúl is képes lesz bátor döntések meghozatalára, és a „viszonylag közeli jövőben befogadja Ukrajnát is”.