A lengyel katonai kémelhárítás új vezetője, Jaroslaw Strózyk tábornok kemény, a szolgálatokat és a hadsereget jól ismerő tiszt hírében áll. Legnagyobb előnye azonban a NATO-n belüli kiterjedt nemzetközi kapcsolatai. Dorota Kawecka ezredes, a Katonai Hírszerző Szolgálat első női vezetője szintén a katonai diplomáciához kapcsolódik – írja az Onet.

A katonai szolgálatok új vezetőinek nevei már napok óta keringtek a köztudatban, Cezary Tomczyk védelmi miniszterhelyettes azonban csak kedden jelentette be őket hivatalosan. A katonai hírszerző szolgálatot Dorota Kawecka ezredes, a Katonai Elhárító Szolgálatot (SKW) pedig Jaroslaw Strózyk tábornok fogja vezetni.

Katonai Elhárító Szolgálatot 2006-ban hozták létre a Katonai Információs Szolgálat felszámolását követően. Az államvédelem és a fegyveres erők elleni külső fenyegetésekkel szembeni védelemmel foglalkozik. Az SKW viszont – amely szintén kivált az időközben megszűnt Katonai Információs Szolgálatból (WSI) – egy olyan különleges szolgálat, amelyet az ország védelmét, valamint a hadsereg biztonságát és műveleti képességét fenyegető belső fenyegetések elleni védelemre hoztak létre.

A PiS ideje alatt leépült a katonai szolgálat

Mindkét szolgálat a hadsereg szeme és füle. Míg a hírszerzés feladata, hogy külsőleg releváns információkat szerezzen Lengyelország és a hadsereg számára, addig a kémelhárítás reszortja, annak biztosítása, hogy a hadseregükről származó érzékeny adatok ne kerüljenek külföldre.

 A Jog és Igazságosság országlása alatt jelentős személyzeti leépítés történt a katonai szolgálatoknál, ezért a szerepük, amelynek most kulcsfontosságúnak kellene lennie az Ukrajnában zajló háború miatt, háttérbe szorult.

Igazából nem tudom, hogy mire veszünk fel pénzt, mert alig teszünk valamit. Szégyellem magam emiatt

– mondta az Onetnek egy idén tavasszal adott interjúban egy SKW-tiszt, aki a fegyverszakmai információk elhárításért felelős.

Egy árva zlotyt sem kap jövőre a lengyel közmédia

A jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre semmilyen eszközt nem különítenek el a közmédia működtetésére. Donald Tusk szerint a dokumentum az első lépést jelenti a megtisztuláshoz. Bővebben --->