Fokozatosan mérgesedik el a viszony Lengyelország és Ukrajna között. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már ki is jelentette, Varsó nem ad több fegyvert Ukrajnának, mert most Lengyelországnak saját magának kell modernebb fegyvereket beszereznie.

Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója szerint ez az érv teljes mértékben megalapozott.

Lengyelország gyakorlatilag odaadta már Ukrajnának azt, amit csak oda tudott adni. Nem véletlenül mondta azt Morawiecki, hogy most már Lengyelország védelme a fontos. A tartalékban lévő közel 500 darab T72-es, valamint Lengyelország által modernizált PT91 Twardy tankot adtak át Ukrajnának. A 120 megrendeltből már leszállított 80 önjáró löveg jelentős részét is megkapta tőlük Kijev, maguknak mindössze nyolc darabot tartottak meg kiképzési céllal

– nyilatkozta a szakértő az Economxnak.

Hozzátette, Szlovákia is hasonlóképpen cselekedett, csak véleménye szerint a pozsonyi kormány kevésbé átgondoltan, túlságosan önfeláldozón támogatta fegyverekkel Ukrajnát. Ezzel pedig a saját fegyverkészletét gyakorlatilag teljesen nullázta.

A szeptember végén esedékes szlovák parlamenti választási kampány hajrájában egyébként Robert Fico volt miniszterelnök azt ígérte, ha rajta múlik, nem kap több szlovák fegyvert Kijev. „Ez egy békés ország, nem küldünk újabb adag muníciót Ukrajnának” – idézi a Reuters a szlovák választások jelen állás szerinti favoritját.

A lengyel döntés hátterében a gabonaügy sejthető

Bár védelmi szempontból is indokolt, ha a lengyel kormány úgy dönt, nem engedi át több fegyverét Ukrajnának, egyéb magyarázatok is felsejlenek a háttérben. Két aspektus merült még fel.

  • Egyesek szerint az októberben esedékes lengyel parlamenti választás miatt lehet érdeke az aktuálisan kormányzó Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) pártnak, hogy kritikusabb hangot üssön meg Ukrajnával szemben.
  • Mások – a többség – szerint pedig sokkal inkább a gabonakonfliktusra vezethető vissza a lengyel fegyverszállítási stop.

Somkuti Bálint is egyértelműen az utóbbi táborba sorolható. A szakértő szerint nem sok politikai érv sorakoztatható fel a Kijevvel való konfrontálódás mellett, gazdasági és védelmi annál több.

Varsó eddig teljes mellszélességgel támogatta Kijevet az Oroszország által kirobbantott háborúban. Szavakkal, fegyverekkel, az ukrán menekültek befogadásával egyaránt. Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt még ki is tüntették a legnagyobb lengyel érdemrendnek számító Fehér Sas-renddel áprilisi lengyelországi látogatása során.

Egyre nagyobb feszültséget okozott azonban a kelet-európai uniós országok és Ukrajna között, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember közepén lejárt importtilalmat piacvédelmi okokból meg akarta hosszabbítani az érintett öt ország.

Végül fel is oldotta az Európai Bizottság a búzára, kukoricára, napraforgó- és repcemagra május 2-án bevezetett importkorlátozást. Válaszul pedig Magyarország, Lengyelország és Szlovákia nemzeti hatáskörben vezetett be tilalmat az Ukrajnából érkező mezőgazdasági alapanyagokra és élelmiszerekre. Kijev sem hagyta ezt szó nélkül: Tarasz Kacska ukrán kereskedelmi miniszterhelyettes a Politicónak adott nyilatkozatában jelezte,

Ukrajna beperli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amiért nemzeti hatáskörben megtagadták az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmának feloldását.

Somkuti Bálint szerint azt követően, hogy Varsó mélyen a zsebébe nyúlt a lengyel védelem megerősítése érdekében, joggal várta volna el, hogy az ezzel kapcsolatos érdekütköztetéseknek és egyeztetéseknek ne egy harmadik fórumon kelljen zajlani.

Itt már nem is a fegyver a legnagyobb kérdés

A szakértő szerint Európából már nem számíthat fegyverszállítmányokra Ukrajna, ezen a kontinensen már a rendelkezésére bocsájtottak szinte mindent, amit csak fel lehetett ajánlani. Ilyen tekintetben inkább az Egyesült Államok még az, ahonnan segítségre számíthat Kijev.

A lengyeleknek azonban rendelkezésükre állnak még olyan eszközök, amelyek bevetésével borzasztó érzékeny pontokon találhatják el Kijevet.

„Ukrajna sok egyéb segítséget kap Lengyelországtól. Elég csak arra gondolni, hogy a lengyelek biztosítják az ukrán hadsereg által felhasznált üzemanyagnak nagyjából a felét. De kőolaj-finomítással, kiképzési és javítóbázisokkal is segíti Lengyelország Ukrajnát. Ha ez a probléma tovább eszkalálódik, és a lengyelek úgy döntenek, teljesen magára hagyják Ukrajnát ezekben a kérdésekben, akkor a háborúnak lényegében vége is van. Ukrajna Lengyelország nélkül nem tudja folytatni ezt a háborút”

– jelentette ki Somkuti Bálint.