Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként – jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

Donald Tusk pénteken a szenátus varsói székhelyén informális egyeztetést tartott a miniszterjelöljeivel. Az ezt követő sajtókonferencián kijelentette: a találkozó azért volt fontos, mert sok döntést a kormány beiktatását követő, a szó szoros értelmében vett egy órán belül kell majd meghozni.

Az egyik első döntés az lesz, hogy Lengyelország az Európai Ügyészség intézményéhez csatlakozik – jelezte Donald Tusk.

A szejm hétfőn tart bizalmi szavazást Mateusz Morawiecki kormányáról, amely november 27-én lépett hivatalba. Az október 15-i parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel.

A Donald Tuskot támogató, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből alakult parlamenti koalíciónak (Polgári Koalíció - KO, Lengyel Parasztpárt - PSL, Lengyelország 2050 - PL2050, Új Baloldal), együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van.

Ha Morawiecki kormánya hétfőn nem nyeri el a szejm bizalmát, a parlamenti alsóház még aznap többségi szavazással választhatja meg Donald Tuskot új kormányfőnek. Tusk korábban bejelentette: megválasztása esetén kedden mond programbeszédet.

(via MTI)

Ez a válás Orbán Viktornak is fájhat, de a háború bezavart

A háború és a Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszony csak előjáték volt, végül egyéni ambíciók törhetik derékba a mára konzultációs fórummá degradálódott visegrádi együttműködést. Bővebben --->