Görög és lengyel vezetők arra kérték Ursula Von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy kezdeményezze egy közös légvédelmi pajzs létrehozását, amelyet az unió finanszírozna. Az EU-nak szüksége van egy új „zászlóshajó programra”, például egy európai légvédelmi pajzsra – írta közös levélben Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök és lengyel kollégája, Donald Tusk.

Ursula von der Leyen csütörtökön az X-en közzétett bejegyzésében áldását adta az ötletre, miközben megismételte felhívását több közös védelmi projektre. A két ország vezetője azt is kérte, hogy a következő, június végi EU-csúcson tárgyalják meg a kérdést. A levelet csütörtökön küldték el Ursula von der Leyennek – írja a Bloomberg.

Kiriakosz Micotakisz felvetette egy konkrét európai védelmi kezdeményezés gondolatát, amikor áprilisban Lengyelországban találkozott Donal Tuskkal” – mondta a görög kormány szóvivője. A két vezető februárban közös támogató levelet írt alá az Európai Néppárt nevében Ursula von der Leyen második bizottsági elnökségéhez. 

Oroszország ukrajnai inváziója arra késztette az uniós blokkot, hogy megvitassa a közös védelem megerősítésének módjait, miközben további katonai szállítmányokat, köztük légvédelmi eszközöket is igyekszik biztosítani Ukrajnának. Ezen a héten a tagállamok zöld utat adtak egy olyan tervnek is, amely szerint a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereséget Ukrajna helyreállításának és katonai védelmének támogatására fordítanák.

Az átfogó légvédelmi rendszer 

Az európai vezetők márciusban megvitatták a közös kötvénykibocsátás lehetőségét a védelmi kiadások finanszírozása érdekében. Várják a bizottság jelentését, amely néhány konkrét finanszírozási lehetőséget fog tartalmazni.

Most Kiriakosz Micotakisz és Donald Tusk egy olyan átfogó légvédelmi rendszer létrehozását javasolja, amely képes lenne megvédeni az EU közös légterét a beérkező fenyegetések, például repülőgépek, rakéták és drónok ellen.

Egy nagyszabású, egységes európai védelmi projekt európai szintű kidolgozása és finanszírozása egyértelmű jelét adná annak, hogy Európa egységes és eltökélt az önvédelem érdekében való fellépésre.

Az európai légvédelmi pajzs jelentős katalizátorként hatna Európa védelmi és biztonsági iparának további korszerűsítésére, valamint az együttműködés és a közös projektek lényegesen magasabb fokára

– írta közös közleményében a két kormányfő.

Lengyelország 2023-ban bruttó hazai termékének 3,92 százalékát, Görögország pedig több mint 3 százalékát költi védelmi célokra. Az Egyesült Államokkal együtt ők a három legnagyobb költekezők GDP-arányosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belül.