Donald Trump ügyvédei csütörtökön az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt tennének pontot a dilemma végére, hogy a 2021-es Capitolium elleni támadással kapcsolatos történések, az abban játszott esetleges szerepe miatt akár le is húzhatják őt a szavazólapokról.

A döntésnek jelentős következményei lehetnek a novemberi választások tekintetében.

Ellenérveit kilenc bíró hallgatja majd meg, közülük egyébként hármat még maga Trump nevezett ki. A republikánusok legesélyesebb elnök-aspiránsa egy alsóbb fokú bírósági döntés ellen fellebbezett, amely az amerikai alkotmány 14. kiegészítése alapján kizárta őt a coloradói republikánus elnökválasztási előválasztási szavazólapról, miután arra jutott, hogy tevékenyen részt vett a lázadásban.

A hivatkozott 14. módosítás 3. szakasza ugyanis eltiltja a közhivatalok betöltésétől az Egyesült Államok azon tisztviselőit, akik esküt tettek az alkotmányra, majd lázadást szított vagy lázadásban vett részt, ebben segédkezett vagy erre bujtott fel.

Trump igen nagy valószínűséggel nem lesz jelen a magyar idő szerint délután 4-kor kezdődő tárgyaláson. Ehelyett floridai otthonában kezdi a napot, majd Nevadába utazik – közölte egy, a terveit ismerő forrás a Reuters információi szerint. Ebben az államban csütörtök este tartják a jelölőgyűlést, amelyet Trump várhatóan fölényesen megnyer, és még egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy november 5-én kihívja Joe Biden demokrata elnököt.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság ezzel most ismét komoly nyomás alá kerül, utoljára a Bush kontra Gore párharc idején történt olyan, hogy döntő csapás mérhet az egyik jelölt elnöki reményeire. 

Trumpnak persze nem ez az egyetlen ügye a bíróságon, a többi vádpontról már írtunk részletesen.

A Legfelsőbb Bíróságnak tehát most döntenie kell, azaz, hogy méltatlanná vált-e arra, hogy a jövőben bármilyen tisztséget betöltsön az Egyesült Államokban. Egyes vélemények szerint Trumpnak a 2020-as választási eredmények megváltoztatására tett kísérletei bőven kimerítik ezt a tényállást. 

Mindent boríthat, ha Trumpot végül sarokba szorítják

Amivel vádolják a volt amerikai elnököt, talán nem is számít annyira, mint az, hogy az eljárások mit hoznak ki belőle. >>>