Az EIU, a The Economist testvérszervezete a világ 173 városát rangsorolta számos mérvadó tényező alapján, beleértve az egészségügyet, az oktatást, a stabilitást, az infrastruktúrát és a környezetet.

Bécs megtartotta első helyét az EIU globális élhetőségi indexén a megbízható infrastruktúrája, kiemelkedő kultúrája és szórakoztatása, valamint kifogástalan oktatási és egészségügyi szolgáltatásai miatt.

Az évek során többször is első helyezett osztrák fővárost szorosan követte Koppenhága, amely megőrizte második helyét.

Nagy visszatérések

Míg az ausztrál Melbourne és Sydney az elmúlt években lejjebb került a listán, Sydney nemrég esett ki a top 10-ből, Melbourne pedig 2022-ben a 10. helyen végzett a japán Oszakával, mindketten visszatértek, és a harmadik és negyedik helyet szerezték meg.

Kanada három városa: Calgary, Vancouver és Toronto is bekerült idén a legjobb 10 közé.

Eközben Svájc két top 10-es pozíciót ért el: Zürich a hatodik helyet szerezte meg, Genf pedig a hetedik helyezett lett holtversenyben Calgaryval.

A japán Oszaka szintén bekerült a legjobb 10 közé.

Upasana Dutt, az EIU élhetőségi indexének vezetője szerint mivel a világ politikai és gazdasági tengelye továbbra is kelet felé tolódik, arra számít, hogy ezekben a régiókban a városok lassan feljebb lépnek az élhetőségi rangsorban.

Az oktatás megerősödött, mivel a gyerekek visszatérnek az iskolákba, miközben jelentősen csökkent a kórházakra és az egészségügyi rendszerekre nehezedő teher, és az ázsiai és a közel-keleti fejlődő gazdaságok városaiban néhány figyelemre méltó javulás következett be. Mivel a világ politikai és gazdasági tengelye továbbra is kelet felé tolódik, arra számítunk, hogy ezekben a régiókban a városok lassan feljebb lépnek élhetőségi rangsorunkban.

 

Bár Európa erősen szerepelt a lista élén, ám az európai desztinációk domináltak azon városok listáján, amelyek idén a leginkább visszaestek a rangsorban.

A nagy vesztesek 

Az Egyesült Királyság fővárosa, London és Svédország fővárosa, Stockholm is visszaesett a rangsorban, előbbi 12 helyet esett vissza a 46. helyre, utóbbi pedig 22 helyet esett vissza a 43. helyre. Miután 2022-ben először lépett be az élhetőségi felmérésbe a 35. helyen, Skócia fővárosa, Edinburgh idén az 58. helyre zuhant.

Budapest előkelő helyen

A kelet-európai városok közül Budapest, a tavalyi évhez hasonlóan az élbolyt követő második szekcióban szerepel. A 100 pontos rangsorolásban a 80-90 pont közötti városok közé került, ezzel megelőzve a térség fővárosait, köztük Prágát, Varsót és Pozsonyt is.

Honolulu, Hawaii legnagyobb városa volt a legmagasabban az Egyesült Államokban, a 25. helyen végzett.

A népszerű úti cél, amely a híres Waikiki strandnak ad otthont, idén hat helyet lépett feljebb részben annak köszönhetően, hogy megszűnt a covid okozta stressz az egészségügyi rendszerben.

Az algériai Algír, a líbiai Tripoli és a szíriai Damaszkusz a három legkevésbé élhető város a világon.

A Top 10 legélhetőbb város a világon 2023-ban

1. Bécs, Ausztria

2. Koppenhága, Dánia

3. Melbourne, Ausztrália

4. Sydney, Ausztrália

5. Vancouver, Kanada

6. Zürich, Svájc

7. Calgary, Kanada

7. Genf, Svájc

9. Toronto, Kanada

10. Oszaka, Japán