2024-ben több, a világpolitika szemszögéből is mérvadó választás kerül sorra. Múlt héten a kínai-amerikai szembenállás egyik fő csomópontján, Tajvanon voksoltak, novemberben az Egyesült Államok új elnökéről fognak dönteni. Tavasszal pedig a világ legnépesebb és legnagyobb területű országaiban: Oroszországban elnöki, Indiában pedig parlamenti választást fognak tartanak.

Erről is szó volt a Vlagyimir Putyin hétfői Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén. A két vezető sok sikert kívánt egymás kampányához, valamint az ukrajnai helyzetről is tárgyaltak – írja a Reuters. 

A Kreml közleménye szerint az indiai kormány feje és az orosz államfő a kölcsönösen előnyös kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének szükségességét is hangsúlyozta. 

A nyugati szankciók okozta gazdasági elszigeteltség hatására India az orosz olaj egyik fő felvásárlójává vált, azonban komoly konfliktushoz vezethetett a fizetés mikéntjének kérdése. 

Egyrészt az orosz vállalatok sérelmezték, hogy Delhi nem az oroszok által várt kínai jüannal, hanem saját valutájával fizetett a termékekért.

India beintett Oroszországnak

India rengeteg orosz olajat vett idén, miután jóval olcsóbb, mint a többi olajtípus, és a szankciók sem kötik érdemben az országot. Most azonban probléma akadt a fizetéssel: India saját pénzével fizet, az oroszok viszont kínai jüant akarnak.Ha kíváncsi a részletekre
2023 végén pedig az Egyesült Arab Emírségek által használt dirhamban fizető Indian Oil Corp (IOC), az ázsiai ország legnagyobb olajfinomítója fizetési gondok miatt késve vagy egyáltalán nem kapta meg az orosz nyersolaj-szállítmányok egy részét, mivel az USA közbelépése folytán az orosz Rosznyefty olajcég nem tud számlát nyitni, így nem lehet hova utalni a vételárat.  

Tovább nehezíti a két ország gazdasági kapcsolatait, hogy az indiai finomítók betartják a G7-országok által az orosz energiahordozóra kivetett, hordónkénti 60 dolláros árkorlátot.

A 2022-es ukrajnai orosz invázió óta India amellett, hogy fenntartotta az Oroszországgal való baráti kapcsolatát az Egyesült Államokkal is jó viszonyt ápolt. Az amerikaiak támogatják a gazdaságilag egyre inkább megkerülhetetlenné váló India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mivel Kína egy lehetséges regionális versenytársát látja a világ jelenleg legnépesebb országában. 

G20: zárt ajtók mögött tárgyalt India és az Egyesült Államok első embere

A megszokottól eltérően a találkozó az amerikai sajtó kizárásával zajlott. Megerősítették, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A részletekről ITT írtunk bővebben.