Narendra Modi indiai miniszterelnök zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta pénteken Joe Biden amerikai elnököt, aki a nap folyamán érkezett Újdelhibe, a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozóra.

 

A találkozóról közzétett közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett egy sor kérdésben a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantumszámítástechnika ügyével bezárólag.

Megerősítették azt is, hogy támogatják India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A közlemény szerint a két vezető úgy vélte, hogy a G20-csúcs célja "a közös célok előmozdítása" gazdasági téren, mindenekelőtt a többoldalú fejlesztési bankok alapos megreformálása és megerősítése.

Ígéretet tettek az indiai miniszterelnök washingtoni látogatása idején kezdeményezett technológiai, ipari és védelmi együttműködés folytatására. A megszokottól eltérően a találkozó az amerikai sajtó kizárásával zajlott.

Az amerikai elnök ünnepélyes - bollywoodi stílusú -fogadtatásban részesült az indiai főváros repülőterén.

Biden és Modi legutóbb júniusban találkoztak személyesen az indiai kormányfő Fehér Házban tett látogatásán.

A mostani tanácskozáson az amerikai elnök hivatala szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.

A hétvégi G20-csúcs után Biden Vietnamba is ellátogat, mielőtt visszatérne az Egyesült Államokba.