Az elmúlt hetekben a németországi gazdatüntetések tartották izgalomban az európai közvéleményt. A demonstrálók a gazdák súlytó adóemeléseket és a mezőgazdasági gázolaj támogatás csökkenésének az eltörlését követelik. Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy abban az esetben, ha a Scholz-kormány nem enged a követeléseinek, ismét a megbénítják az ország közlekedését.

Durvul a helyzet, teljes blokád alá kerülhet Németország

Utcára vitték a vidéki gazdák a szövetségi kormánnyal kapcsolatos csalódottságukat Németországban, ahol minden idők legnagyobb tüntetése kezdődött meg hétfőn.Ha kíváncsi a részletekre

A mezőgazdaság szektor kritikus helyzete jól látható a németországi hitelezési trendek változásából. A 2023-as adatokból kiderül, hogy egy év alatt az ötödével esett vissza a német hitelintézetektől felvett agrárkölcsönök összege – írja a Mezőhír.

2022-ben 2 milliárd eurónyi hitelt vettek fel német mezőgazdasági beruházásokra, míg a tavalyi évben már csak 1,6 milliárdot. A csökkenés egyik fő okának a magyarnál jóval alacsonyabb, de szintén magasnak számító (5,9 százalékos) infláció tekinthető, ami komolyan visszavette a beruházási kedvet.

A megújulókba fektettek a legkevesebbet

A koronavírus- és energiaválság, illetve az orosz-ukrán háború negatív hatásain túl több elemző a zöld energetikai átállás költségeivel magyarázza, hogy kevesebb pénz jut a német mezőgazdaságra.

A legnagyobb – közel 60 százalékos – visszaesés a megújulóenergia-beruházásokra nyújtott hiteleknél látható.

A gazdatüntetéseket eredményező válság a kormánykoalícióval szembenálló rendszerellenes pártok megerősödéséhez vezetett. A frissen alakult baloldali BSW és az eddig karanténba tartott szélsőjobboldali AFD támogatottságát együttesen már 30 százalék felettinek mérik.

Lelepleződőtt egy titkos szélsőjobboldali találkozó, kiakadtak a németek

Az érzelmeket a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) párt neonáci szélsőségesekkel való találkozója korbácsolta fel. Az összejövetel témája a bevándorlók, menedékkérők és a beilleszkedési nehézségekkel küzdő, külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolása volt.Ha kíváncsi a részletekre