2023-ban több mint 5 milliárd euróval támogatta a lengyel energetikai átállást és az ország orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedését az Európai Bizottság. A megújuló energiaforrások részarányának növelésének és az energiahatékonyság javítását célul tűző a RePowerEU tervvel összhangban más uniós szervektől is jelentős források érkeztek a lengyelekhez.

Rekord nagyságú, közel 5,1 milliárd eurónyi támogatást nyújtott Lengyelországnak az Európai Befektetési Bank (EIB) a regionális fejlesztést, az energetikai átállást és a vállalkozói szellem erősítésére 2023-ban – írja a The Warsaw Voice.

Az EIB 2,33 milliárd euróval támogatta regionális és városfejlesztéseket, illetve 633 millió eurós uniós tőke érkezett a lengyel kis- és közepes vállalatoknak. Innovációs projektekbe és a humántőkébe való befektetésére pedig 360 millió eurót szántak.

Teresa Czerwinska, az EIB alelnöke (2018-2019-ig lengyel pénzügyminiszter) szerint ezen támogatások a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzése mellett megerősítik Varsó unión belüli pozícióját. 

Kiemelt prioritás az energiahálózat fejlesztése

Andrzej Domanski, a Tusk-kormány pénzügyminisztere elmondta, hogy az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelemben és az európai gazdaságok versenyképességének javításában alapvető szerepet tölt be Európai Befektetési Bank. A jövőben különösen a védelmi és biztonsági igények finanszírozása terén várják az EIB-vel való együttműködést.

2022-től 80 százalékkal emelkedett a lengyelországi energiaátalakítás fektet tőke mértéke. Az EIB-csoport 2019 és 2023 között összesen 4,75 milliárd eurót invesztált Lengyelország energiaágazatának megreformálásába.

A tavalyi keretből 1,78 milliárd eurót különítettek el erre a célra: 

ebből 610 milliót a Balti-tenger első és egyben a világ egyik legnagyobb szélerőműparkjának a felépítésére költenek.

Az idei évre legalább ekkor mértékű forrást tervez Varsó számára elkülöníteni az Európai Befektetési Bank.

Döntött az EU: megkapja az uniós pénzeket Varsó

Döntött az Európai Bizottság: felszabadítják a helyreállítási és a kohéziós alapból Lengyelországnak járó 137 milliárd euróig terjedő összeget. A Tusk-kormány reményei szerint már idén 23 milliárd eurónyi uniós pénzhez juthat Varsó.Ha kíváncsi a részletekre