Több mint egy éve húzódik Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának ügye: a két országnak az övezetbe való felvételét csak a bécsi kormány ellenezte. Az ausztriai vétó után az osztrák cégek bojkottjára szólított fel a román vállalati szféra színe-java és komoly gazdasági és politikai súrlódáshoz vezetett a bukaresti és bécsi kormány között.

Bosszút esküdtek a román cégek Schengenért

Elsősorban gazdasági célzatú reakciókat váltott ki Romániában, hogy Ausztria nemrég megvétózta keleti szomszédunk schengeni övezethez való csatlakozásátHa kíváncsi a részletekre

Mint megírtuk:

idén március 31-től megszűnik a légi és tengeri határellenőrzés Románia, Bulgária és a schengeni térséghez tartozó tagállamok között, azonban a lakosságot leginkább érintő szárazföldi ellenőrzések megszűntetéséről még nem született döntés.

A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) álláspontját ismertető Lukas Mandl, ÖVP-s EP-képviselő elmondta, hogy ragaszkodnak a román és bolgár szárazföldi határok fenntartásához – írja az Euronews.

Magyarországot is kritizálja a különutas Ausztria

Az Európai Bizottság már 2022 novemberében megállapította, hogy mindkét tagállam teljesítette a csatlakozási feltételeket, azonban a részleges csatlakozását is csak komoly viták után megszavazó osztrák kormány továbbra is fenntartja a vétó jogát.

Az Euronewsnak nyilatkozó Lukas Mandl az EU külső határainak a megfelelő védelmét nevezte a teljeskörű schengeni csatlakozás feltételének. 

Az ÖVP többször kritizálta az EU-n kívüli országokkal határos szomszédait – kiváltképp Magyarországot. Mivel hivatalosan az első uniós államban kéne menedékkérelmet benyújtaniuk az Európai Unió területére lépő bevándorlóknak, azonban sokszor csak Ausztriába tovább haladva teszik ezt meg.