A Volkswagen a legnépszerűbb márka az uniós piacokon, utána következik a Toyota és a Renault. A legnagyobb növekedést viszont a Tesla érte el, de dobogós az Alfa és a Lexus is - írja a Totalcar.

Közel 18 százalékkal bővült az év első hét hónapjában az új autók piaca az uniós országokban: 6,3 millió autót helyeztek forgalomba, az egy évvel korábbi 5,3 millióval szemben. 

Mintha nem is lenne válság, olyan jól fogynak az új autók Európában

Meglepően sok új autót helyeztek forgalomba júliusban kontinensünkön, és ezzel már egy éve tart az autópiac fellendülése. A nagyobb európai országok közül Németországban, Franciaországban és Spanyolországban egyaránt jóval 10 százalék fölötti a növekedés.
Bővebben

A különböző meghajtások részesedését nézve a benzinesek (37 százalék) vezetnek a hibridek (25 százalék) előtt, majd a dízelek (14,5 százalék) és az elektromosok jönnek (13 százalék). Tehát utóbbiak már nagyon közel vannak a dízelekhez, igaz, ebben szerepe van annak is, hogy a dízelek választéka egyre szűkösebb, a villanyautóké pedig egyre szélesebb. 

A legnépszerűbb márkák 

A különböző gyártókat, márkákat nézve a Volkswagen továbbra is a legnépszerűbb az uniós piacokon majdnem 694 ezer új autóval, ami 11 százalékos piaci részesedésre elég. Második helyen áll a Toyota 404 ezer autóval, utána pedig jön a Renault 378 ezres eladással. Előbbi 6,4, utóbbi 6 százalékos piaci arányt jelent. 

  1. Volkswagen
  2. Toyota
  3. Renault
  4. Peugeot
  5. Skoda
  6. BMW
  7. Mercedes
  8. Dacia
  9. Kia
  10. Hyundai

A részletes táblázatot a Totalcar hasábjain lehet böngészni.

A növekedés éllovasai

Teljesen más márkák vannak viszont a legnagyobb növekedés alapján felállított toplistán. Az idén többször is árat csökkentő Tesla óriási fölénnyel vezeti a mezőnyt. Az amerikai villanyautó-gyártó több mint 152 ezer autót értékesített január eleje és július vége között, ami 185 százalékos növekedést jelent. Az Alfa Romeo került a második helyre közel 30 ezres eladással, ami duplája az egy évvel korábbinak. A Lexus pedig a harmadik 68 százalékos többlettel. 

  1. Tesla
  2. Alfa Romeo
  3. Lexus
  4. Mazda
  5. Suzuki
  6. Cupra
  7. Skoda
  8. Audi
  9. Dacia
  10. Land Rover

A részletes táblázatot a Totalcar hasábjain lehet böngészni.