A koszovói Központi Választási Bizottság (CEC) bejelentése szerint április 21-én népszavazást tartanak négy, többségében szerbek lakta északi településen, hogy eldöntsék, menesztik-e az albán nemzetiségű polgármestereket.

A négy albán etnikumú polgármestert még tavaly áprilisban választották meg, a Szerb Lista (Srpska lista) észak-koszovói bojkottját követően 3,45 százalékos részvételi arány mellett.

A SeeNews emlékeztet, hogy az érintett településeken zavargások alakultak ki, amikor az újonnan megválasztott polgármesterek megpróbáltak elfoglalni a hivatalukat. Az összecsapásokban több mint 30 NATO-katona sérült meg, köztük magyarok is.

A választási bizottság azt követően hagyta jóvá a népszavazást, hogy a mintegy 45 ezer választópolgár több mint egynegyede írta alá a szavazás kezdeményezésére vonatkozó petíciót.

Tomas Szunyog, az EU koszovói nagykövete üdvözölte a döntést, az X-en fel is ajánlotta az Európai Unió támogatását a folyamat során.

A népszavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) koszovói vezetője, Michael Davenport is pozitívan fogadta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazást tisztességesen és átláthatóan bonyolítsák le.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, ezért továbbra is egyik saját tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.