Fehér ellipsziseket festettek az utakra egy németországi kísérletben, hogy megvédjék a motorosokat.

Mindezt úgy kell elképzelni, írja a Totalcar, hogy egyes különösen balesetveszélyes szakaszokon a záróvonalak közelében fehér színű ellipsziseket festettek az úttestre. Ezek a motorosoknak azt mutatják meg, hogy a kanyarban melyik ívet érdemes választani.

Amennyiben a motorkerékpáros követi az útburkolati jelek külső ívét, akkor a feje és a felsőteste nem nyúlik át a szembejövő sávba, ezáltal a súlyos, gyakran végzetes közúti balesetek elkerülhetők

– írja testvérlapunk szakértője, hogyan is működik az új útburkolati jelzés a gyakorlatban.

A német kísérlet közel egy éves és 2024 tavaszáig tart, az eddigi eredmények pedig kifejezetten bíztatók a német közlekedési hatóság szerint.

Kép: totalcar

Az első eredmények alapján a motorkerékpárosok eddig kétszer olyan gyakran használták a számukra nagyobb biztonságot nyújtó területet a kanyarodásuk során, mint a tesztidőszak megkezdése előtt. Továbbá a fehér körök mind az autósokat, mind a motorosokat arra ösztönzik, hogy csökkentsék a sebességet.

Arat a kaszás a közutakon: a fiatalok körében a közlekedési baleset a leggyakoribb halál ok

A világ országaiban percenként két ember veszti életét az utakon. Az 5–29 éves korosztályban ez számít a leggyakoribb halál oknak. A részletekről ITT írtunk bővebben.