Kína a világ legnagyobb paradicsomtermelő országa, és a termények nagy részét Olaszországba exportálja. A közkedvelt zöldség pedig ott kerül a konzervek dobozaiba. 

Ha valóban olasz paradicsomkonzervet szeretnénk vásárolni, nem árt, ha előtte tájékozódunk, és megpróbáljuk a származási helyet kideríteni az üvegekre, dobozokra ragasztott tájékoztató címkékről, bár ez nem lesz könnyű feladat –  hívta fel a Bild című német lap a fogyasztók figyelmét.

Made in Italy legtöbbször ugyanis Made in China-t takar.

A cikkből kiderül, hogy a németek a kedvenc zöldségükből a 2021/22-es pénzügyi évben fejenként 30,5 kilogrammot fogyasztottak, ám ennek csupán 3,5 százaléka termett meg a hazájukban. 

Az import paradicsom sokkal olcsóbb, mint a német, hiszen a helyi időjárás nem igazán kedvez a paradicsomtermesztésnek, és a bérek is magasabbak, mint a nagyipari zöldségtermesztésre szakosodott országokban. 

Az adatok szerint Kína 2021-ben több mint 67 millió tonnát takarítottak be paradicsomból. Összehasonlításképpen: Németországban ez a szám körülbelül 100 ezer tonna volt ugyanabban az évben.

A fogyasztó nincs könnyű helyzetben, ha tudni szeretné, honnan származik valójában a konzervált paradicsom, az unióban ugyanis egyelőre a feldolgozott gyümölcs- és zöldséggyártóknak nem kötelező feltüntetniük a származási országokat.

Az alábbi kifejezésekre érdemes a címkéken figyelni: Olaszországból származik a konzervben lévő paradicsom, ha ezt látja „100 százalékos olasz paradicsom”, vagy ha van a dobozon olasz zászló. Ha azt olvassa az apró betűk között: „EU-n kívüli országokból”, fogjon gyanút.