A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.

Az ötéves kamat tavaly június óta februárban változott először, az addigi 4,20 százalékról 3,95 százalékra. Az egyéves kamat 2022 augusztusa óta kétszer módosult, tavaly júniusban az addig érvényes 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra.

A kínai központi bank még hétfőn szinten tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) 1,8 százalékos kamatát, amelyet utoljára tavaly augusztusban csökkentett, akkor 10 bázisponttal. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb közvetlenül befolyásolja a jelzáloghitelek költségét, az éves kamatláb pedig az összes többi hitelét – írta az MTI.