A belga hírszerző szolgálat kémkedés gyanúja miatt kezdte el megfigyelni a kínai online kereskedőóriás, az  Alibaba fő európai logisztikai központját. A céget elsősorban az érzékeny adatok felhasználásával kapcsolatban vizsgálják – értesült a Financial Times.

Az Alibaba liège-i teherszállító repülőtéren működő logisztikai részlegével kapcsolatban a belga biztonsági szolgálatok azt mondták a lapnak, azt vizsgálják, történt-e a kínai érdekeltségek által végrehajtott „lehetséges kémkedést és/vagy beavatkozást”.

Az Alibaba még 2018-ban állapodott meg Belgiummal a központ megnyitásáról Liège-ben, Európa ötödik legnagyobb teherszállító repülőterén. Ezzel 100 millió eurós beruházást hajtottak végre vallon régió gyengélkedő gazdaságába. Állítólag két évvel a központ megnyitása már a Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) már biztosan megfigyelte az Alibaba tevékenységét. A vizsgálat fókuszában az érzékeny gazdasági információkat összegyűjtő szoftverrendszerek bevezetése állt.

Az Alibabával folytatott akkori tárgyalások légköre egy korábbi évszázadot tükrözött, a naivitás ideje azonban lejárt

– mondta Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter.

Júliusban új törvény lépett életbe az országban a kritikus infrastruktúrába irányuló külföldi befektetések átvilágítására. A liège-i telephely az egyetlen európai logisztikai központ, amelyet az Alibaba logisztikai leánya, a Cainiao üzemeltet. Főleg az AliExpress online vásárlási oldalon keresztül közvetlenül az európai fogyasztóknak értékesített árukat kezeli. A logisztikai központ egy ipari raktárterületen található, amely hozzáférést biztosít a repülőtérhez. Az alkalmazottak az árukat be- és kirakodják a repülőgépekről, majd közvetlenül a 30 ezer négyzetméteres hangárba viszik, ott szétválogatják, majd továbbküldik.

Az egyik lehetséges kémkedési kockázat a Cainiao logisztikai eljárások egyszerűsítésére használt szoftveréhez kapcsolódik, amely az Alibaba „elektronikus világkereskedelmi platformjának” (EWTP) része.

A fő gond az, hogy ez a kereskedelmi és logisztikai rendszer sok betekintést enged a kínaiak számára az ellátási láncokba és azok esetleges sebezhetőségeibe.

Egy az Alibaba és a kínai kormány közötti kapcsolatokat jól ismerő forrás szerint a logisztikai központoktól elvárják, hogy információkat adjanak át a helyi hangulatról, és jelentsenek adatokat az európai kereskedelemről és logisztikáról a pekingi hatóságoknak.

Nemrég a holland kormány tiltotta meg a munkahelyi telefonokon az AliExpress és a WeChat használatát. Összesen tíz alkalmazást blokkoltak, négyet Kínából, a többit pedig Oroszországból, Iránból és Észak-Koreából. A betiltott alkalmazások mind olyan országokból származnak, amelyekről az holland hírszerző szolgálat úgy véli, hogy kémtevékenységet folytatnak.