Aktivisták beszámolói szerint Tangaraju Suppiahot gyenge bizonyítékok alapján ítélték el. A hatóságok azt állítják, a halálra ítélt férfi tisztességes eljárásban részesült, kivégzését pedig szerdára tűzték ki.

„A 46 éves szingapúri Tangaraju Suppiah ítéletét a Changi börtönben hajtották végre” – közölte a helyi börtönszolgálat szóvivője.

Hajthatatlan maradt a kemény igazságszolgáltatás

A férfit annak ellenére végezték ki, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) előző nap felhívást intézett a szingapúri hatóságokhoz, hogy „sürgősen gondolják át” a tervezett akasztást.

A férfi családtagjai és jogvédők is kegyelmért folyamodtak Halimah Yacob elnökhöz. Richard Branson brit milliárdos, hétfőn szintén sürgette a városállamot, mondjon le Suppiah kivégzéséről, azzal érvelve, hogy a férfi soha nem kezelte a kannabiszt, amiért elítélték. Egyben bírálta az ügy során elkövetett hibákat, ahogyan az emberi jogi aktivisták és az elítélt családtagjai is.

A szingapúri belügyminisztérium azonban kedden cáfolta Richard Branson állításait, és azzal vádolta, hogy nem tiszteli a szingapúri bírákat és a városállam igazságszolgáltatási rendszerét.

A világ egyik legszigorúbb drogellenes állama

Tangaraju Suppiahot 2018-ban halálra ítélték, mert részt vett 1,01 kilogramm kannabisz kereskedelmében, ami kétszerese annak a mennyiségnek, amiért Szingapúrban halálbüntetés jár. Szingapúr a világ egyik legszigorúbb kábítószerellenes törvényeivel rendelkezik.

Tangaraju Suppiahot kábítószerkereskedelem bűnpártolása címén ítélték el, amiért egy kilogramm kannabiszt csempészett Malajziából Szingapúrba 2013-ban.

Bár a 46 éves férfit nem kapták rajta a bűncselekmény elkövetésén, a vádhatóság verziója szerint felelős volt a bűncselekmény összehangolásáért, tekintettel arra, hogy a futár által használt két telefonszámot is vissza tudták követni hozzá.

Tangaraju Suppiah ugyanakkor ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.

Rákenték a leszállítás megszervezését, nem hittek ártatlanságában

A szingapúri törvények halálbüntetést írnak elő a kábítószercsempészekre, bár enyhébb büntetés jár a futároknak. A férfi fellebbezési tárgyalásán a bíróság az ügyészséggel értett egyet, miszerint a Tangaraju Suppiah felelt a drog leszállításának összehangolásáért, így kizárta az enyhébb büntetés lehetőségét.

Richard Branson, aki szót emelt már a 2022-ben kábítószer-bűncselekménnyel kapcsolatos vádakkal kivégzett, értelmi fogyatékos Nagaenthran Dharmalingam ügyében is, Tangaraju Suppiah ügyét „több szinten is megdöbbentőnek” nevezte. Mikroblogján a milliárdos üzletember úgy fogalmazott, hogy

Szingapúr talán egy ártatlan férfit küld a halálba több mint kétes körülmények között.

A szingapúri belügyminisztérium azzal válaszolt Richard Branson bejegyzésére, hogy állításai hamisak, és nem tartja tiszteletben a városállam bíráit és büntető-igazságszolgáltatási rendszerét.