A kanyarós megbetegedések egymillió lakosra jutó bejelentési aránya a 2023. január 1. és december 31. közötti időszakban Romániában (92,16), Liechtensteinben (76,32), Ausztriában (20,72), Belgiumban (5,94) és Észtországban (3,0) volt a legmagasabb, de az Európai Unióban a következő hónapokban a fertőzések várhatóan tovább terjednek a nem optimális átoltottsága miatt – írja a MedicalPress.

A fenti értékelést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrégiben kiadott értékelése tartalmazza. 

Az ECDC adatai azt mutatják, hogy 2024. januárjában, illetve február elején emelkedett a kanyarós megbetegedéseket bejelentő tagországok száma. 

KÉT ORSZÁGBÓL LEGALÁBB HÉT HALÁLESETET JELENTETTEK.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója azt mondta, hogy: 

A kanyarónak, ennek a rendkívül fertőző, de védőoltással megelőzhető betegségnek a terjedése erős figyelmeztetés, hogy minden tagállam tegyen maximális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek esetében elérjék és fenntartsák a magas átoltottságot.

 

A FERTŐZÉST KÖVETŐ MAGAS HALÁLOZÁSI ARÁNY MIATT A KANYARÓ LEGINKÁBB A VÉDŐOLTÁSHOZ TÚL FIATAL CSECSEMŐKET VESZÉLYEZTETI,

de az öt év alatti, be nem oltott gyermekek szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, mert a kanyaró ebben a korcsoportban számos szövődménnyel járhat. 

EZENKÍVÜL PÉLDÁUL AZ IMMUNHIÁNYOS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐK IS KI VANNAK TÉVE A KANYARÓ SÚLYOS KIMENETELÉNEK.

A magyarok nagy része védett a kanyaró ellen

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleménye szerint a lakosság döntő többsége vagy megkapta a kanyaró elleni védőoltást vagy átesett a betegségen.
Részletek ITT.

Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa minderre azzal erősített rá, hogy 

A kanyarós megbetegedések növekvő tendenciája Európa-szerte aggasztó.

A kanyaró rendkívül könnyen terjed, ezért a terjedés megszakítása érdekében minden országban szükséges a lakosság magas, legalább 95 százalékos, két adag vakcinával történő beoltása.