Az orosz vámhatóságok jelentése szerint a német állampolgár poggyászában egy „Fink Green Goldbears” feliratú műanyag zacskót találtak, amelyen egy kannabisz növény képe volt látható.

A hat darab kannabiszos gumimacit tartalmazó csomag összsúlya 20 gramm volt, de a szigorú orosz kábítószertörvények értelmében a vétkes férfi akár hét év börtönbüntetésre is számíthat.

Az orosz vámhatóságok gyorstesztje azt mutatta, hogy a mackók tetrahidrokannabinol (THC) nevű anyagot tartalmaznak, az pedig kábítószernek minősül, amit tilos a határon keresztül szállítani – írja a Bild.

A 38 éves hamburgi férfi Isztambulon keresztül repült Szentpétervárra. A gumicukrot még Németországban vásárolta, ezekkel kívánta elősegíteni a jobb alvást a hosszú repülőutakon.

A sajtójelentés szerint az eset nagyon hasonlít a Brittney Griner amerikai kosárlabdázóval történtekre.

Az Oroszországban játszó amerikai kosárlabdázót 2022 februárjában egy moszkvai repülőtéren tartóztatták le, miután kis mennyiségű kannabiszolajat tartalmazó e-cigaretta patronokat találtak a poggyászában. Hat hónappal később az akkor 32 éves sportolót kilenc év börtönbüntetésre ítélték kábítószer-csempészetért.

A kosárlabdázó 2022 végén, hónapos börtönbüntetés után szabadult, cserébe egy, az Egyesült Államokban bebörtönzött orosz fegyverkereskedőért.