Hétfőn a lengyel himnusz felcsendüléséve kezdődött a Szejm alakuló ülése, amelyet Marek Sawicki korelnök nyitott meg.

Jaroslaw Kaczynski lekéste az eseményt, így jó darabig a padok közötti lépcsőn ácsorgott. Nem kizárt, hogy a késés hátterében az áll, hogy szokásától eltérően a Jog és Igazságosság (várhatóan búcsúzó) kormánypárt elnöke leállt az újságírókkal beszélgetni. 


A PiS elnökét az onet.pl tudósítása szerint a választási vereség és a hatalomvesztés okairól próbálták faggatni. Arra a kérdésre, hogy mennyit nyomott a latba a kormány „arroganciája”, azt vágta vissza, hogy „van arrogancia, de az ellenzék oldalán”.

Mennyi német durvaság volt a Polgári Platform részéről?
– kérdezte Kaczynski az egybegyűlt újságírókat.

A parlamenti többség megteremtésének esélyére irányuló kérdéseket azzal hárította, hogy szerinte „a helyzet dinamikus, és nem úgy, ahogy egyesek gondolják.” Ezt követően a lengyel állam szuverenitását, sőt létét fenyegető veszélyeket kezdte el ecsetelni: szerinte az uniós szerződések módosítására irányuló javaslatok a szuverenitás megszüntetésére és a lengyel állam felszámolására irányulnak. 

Arra, hogy Donald Tusk hatalomátvételére gondol-e, azt mondta:

nem. Arról beszélek, hogy mibe kell beleegyeznie, mert ezért hozták ide.

Majd folytatta a láthatólag szitoknak szánt németezést, nem túl diszkréten utalva az ellenzéki koalíció vezetőjének származására.

Donald Tusk (az ellenzék miniszterelnök-jelöltje) német. Ezt már sokszor bebizonyította, ugyanakkor a németek sem titkolják, hogy ez a tervük (mármint Lengyelország szuverenitásának elvétele)
– tette hozzá a PiS elnöke. Ezután azzal zárta az eszmefuttatást, hogy Donald Tusk mindent megtesz azért, hogy Lengyelországban a hatalmat Németországnak adja át. 

Németország nem titkolja, hogy ez a tervük, benne van a koalíciós szerződésben. Scholz olyan beszédet tartott, amely egyértelműen a német hegemóniáról beszélt, így nehéz azt mondani, hogy ez másképp van – mondta Kaczynski. 

Donald Tusk
Donald Tusk
Mint ismert, Andrzej Duda lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő, eddig kormányzó tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. 

Az államfő felidézte: az általa a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel folytatott egyeztetéseken mind a PiS, mind pedig a második helyen végzet ellenzéki Polgári Koalíció (KO) is meggyőződésüket fejezték ki, hogy parlamenti többséggel rendelkeznek. Erre mindeközben az utóbbinak van egyértelmű esélye. 

Azt, hogy a kormányalakítással Morawieckit bízza meg, Duda azzal indokolta, hogy folytatja a jó parlamenti hagyományt. Ennek értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt. Kilátásba helyezte: az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

Megállapodott a lengyel ellenzék, lehetetlen helyzetben Kaczynski pártja

Hajlandó együttműködni és közösen, koalícióban kormányozni az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés. A lapokat egyelőre Andrzej Duda köztársasági elnök osztja, ám a parlamenti többség szerint nincs értelme várni. Bővebben--->>>