A napokban az Európa Tanács Velencei Bizottságának küldöttsége érkezett Madridba az Euractiv beszámolója szerint. Azzal a céllal utaztak a spanyol fővárosba, hogy többet megtudjanak az országszerte rettentő megosztónak bizonyuló amnesztiatörvényről.

A vitatott törvényjavaslat előzménye, hogy Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetője megegyezett a katalán szeparatista Junts per Catalunya párt képviselőivel. Sánchez annak fejében kapott támogatást a parlamenti bizalmi szavazáson, és annak fejében alakíthatott ismét kormányt, hogy ígéretet tett a katalánoknak. A szavát adta, hogy a 2017-es egyoldalú katalán függetlenségi népszavazás kapcsán, valamint a 2012-2023 között hasonló ügyekben elítélt aktivistákat és pártvezetőket, beleértve a Brüsszelben, önkéntes száműzetésben élő Carles Puigdemont elnököt, amnesztiában részesíti az újonnan megalakuló kormány.

Az ígéret komoly felzúdulást keltett országszerte, sok cégvezető is a tiltakozását fejezte ki. „Egyáltalán nem értek egyet az amnesztiával. És már most megmondom, hogy a spanyol üzletemberek 99,9 százaléka ugyanígy van ezzel” – jelentette ki Antonio Garamendi, legnagyobb spanyol üzleti szövetség, a Confederación Española de Organizaciones (CEOE) vezetője.

Már intézkedtek is a konzervatívok

A konzervatív Spanyol Néppárt (PP) már jó ideje uniós fellépést szeretne kicsikarni az amnesztiatörvény ügyében, a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben is elindított jogállamisági eljárást szorgalmazzák Spanyolország esetében is. Félix Bolaños spanyol igazságügy-miniszter azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a törvényjavaslat minden szempontból megfelel az uniós értékeknek.

Mint kiderült, a küldöttség spanyol felsőházi javaslatra érkezett, ami nem véletlen. A szenátusban ugyanis a konzervatívok vannak többségben.

Bolaños szerint mindenesetre a látogatás

„nagyszerű alkalom arra, hogy elmagyarázzuk, mennyire fontos szerepet tölt be az amnesztiatörvény abban, hogy Madrid és Katalónia között új szintre léphessen a kapcsolat. Rávilágíthatunk, hogy a javaslat teljes mértékben megfelel az alkotmányos és az uniós előírásoknak”.

A küldöttség várhatóan március közepéig készít jelentést arról, látnak-e problémát a tervezett amnesztiatörvénnyel kapcsolatban.

Lesz ebből jogállamisági eljárás?

A konzervatívok értelemszerűen abban bíznak, hogy a küldöttség végül arra jut, indokolt a jogállamisági eljárás indítása Madriddal szemben. Ez azonban – ahogy Magyarország esetében is történt – egy hosszabb folyamat.

Ezt mindig megelőzi egy hivatalos párbeszéd – több körben cserélődnek a felek között az írásos bizottsági kérdések és az azokra adott tagállami válaszok. Csak ezt követően kezdeményezik – ha szükségesnek látják – a hivatalos eljárás indítását. Ez pedig hónapokig eltart

– nyilatkozta az Economxnak Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Hozzátette, meglátása szerint korábban kell a spanyol kormánynak azzal a problémával foglalkoznia, hogy miként reagál az amnesztiatörvényre a spanyol alkotmánybíróság, mint hogy átmegy-e az uniós rostán is.

A legnagyobb kihívást várhatóan az jelenti majd a kabinet számára, hogy alkotmányos kereteken belül tartsák a törvényt. Ha ez nem sikerül nekik, alkotmánybíróság semmissé fogja nyilvánítani a kezdeményezést. Az márpedig biztosra vehető, hogy valaki kifogást fog benyújtani ellene – a radikális jobboldali VOX párt és a PP is kész erre.

Tüntetések ide vagy oda, a Sánchezbe vetett bizalom a régi

Bár az amnesztiatörvény az ország konzervatív lakóit tüntetésekre sarkallta, és sok cégvezető is tiltakozását fejezte ki, összességében nem roggyant meg a közvélemény-kutatások alapján a spanyolok Sánchezbe vetett bizalma.

Grafikon: Economx

Ez azonban nem csoda, hiszen tulajdonképpen nem árultak zsákbamacskát a szocialisták már a novemberi kormányalakításkor sem. De Sáncheznek ellenkező esetben sem lenne egyéb választási lehetősége, nincsenek ebben az esetben alternatív megoldások.

„Ez volt az ára annak, hogy hatalmon maradhasson Sánchez. Már a miniszterelnökké választása előtt mindenki tudta, hogy nagy visszhangja lesz az amnesztiatörvénynek, bármi is szerepeljen végül benne. Most folyik a jogászkodás, de egy biztos: két katalán párt, a Junts x Cat és a ERC el kell hogy fogadja a törvényt, különben a koalíció összeomlik, megszűnik a parlamenti támogatása a kormánynak. Egy újabb előrehozott pedig nem érdeke Sáncheznek most”

– magyarázta Nagy Sándor Gyula.