A vádak az Orosz Föderáció büntető törvénykönyvének egy cikkelye alapján születettek meg – közölte TASZSZ orosz állami média. Azt azonban nem pontosították, hogy az énekesnő melyik pontját sértette meg az orosz törvénykezésnek. 

A moszkvai bűnüldöző szervek szerint összefüggésben lehet az orosz hadseregről szóló „álhírek” terjesztésével – írja a CNN. Az egykori Eurovízió-győztest ugyanis azzal vádolják, hogy „hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről, és emiatt az orosz bíróság „távollétében letartóztatta”.

Oroszország már többször is beleállt Jamalába

A 40 éves énekesnő még 2016-ban nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált egy nagy vitát kavart dallal, amelyben felidézi, hogy Moszkva a második világháború idején krími tatár népcsoport tagokat deportált Oroszországból. 

Az 1944 című dal előadását a TASZSZ oroszellenesnek nevezte, és Moszkva szerint megsértette az dalverseny szabályait is. Az európai sajtó szerint szám valószínűleg összefüggésben volt Vlagyimir Putyin 2014-es ukrajnai offenzívájával.

Jamala nagyon népszerű énekes Ukrajnában, a krími tatár kisebbséghez tartozik, és országa iránti elkötelezettségét nehéz kétségbe vonni. Az orosz invázió 2022-es kezdete óta rendszeresen kiáll Ukrajna mellett, és többször felemelte szavát a Bucsában elkövetett mészárlások miatt is – írja a Mediazona független orosz híroldal..

A jelenleg Ausztráliában élő énekes egy fotóval reagált, amely a Sydney-i Operaház közelében készült, egy „arcra tett kéz” emojival jelezve, hogy mi a véleménye a döntésről.

(Kiffer Anna)