Nem készül azonnali megtorlásra Izrael a szombat éjjel indított iráni támadásra válaszul. Benjamin Netanjahu kormányfő egy zártkörű megbeszélésen elmondta, hogy 

„okos választ” kell adni a perzsa állam Iégicsapásaira. El kell érni, hogy az irániak feszülten és idegesen várakozzanak, úgy érezzék, hogy bármelyik percben lecsaphat hazájukra az izraeli hadsereg.

A háborús kabinet üléséről kiszivárgott információk szerint a kormány azt tervezi, hogy a válaszcsapás előtt tájékoztatja az Egyesült Államokat a küszöbön álló műveletről. Ennek az a célja, hogy a térségben tartózkodó amerikai csapatoknak legyen elég idejük felkészülni az esetleges iráni reakcióra - számolt be tagesschau.de német hírportál.

Irán a két ország konfliktusának történetében először támadást indított Izrael ellen.

Nem hivatalos értesülések szerint a perzsa állam hadserege vasárnapra virradóra 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint Izraelnek joga, sőt kötelessége, hogy felszámolja a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet jelentette fenyegetést, de a Gázai övezetben meg kell állítani a vérontást, hiszen most már éhínség fenyeget az övezetben, és a harcok rettenetes áldozatokkal járnak a civil lakosság körében. A brit kormányfő hétfőn megerősítette, hogy a brit királyi légierő Typhoon típusú harci repülőgépei is részt vettek a támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőttek. Nagy-Britannia emellett fontos hírszerzési, megfigyelési és felderítési támogatást is nyújtott partnereinek - tette hozzá. Rishi Sunak - alig burkoltan az izraeli kormánynak címezve szavait - kijelentette: London azt szeretné, ha most nyugodt fejjel meghozott döntések kerekednének felül - írja az MTI.