A zsidó állam legfelsőbb bíróságának döntése azt eredményezheti, hogy az ultraortodox törvényhozók kivonulnak Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalíciójából, és az összeomolhat. Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy az ultraortodox jesivák diákjainak be kell vonulniuk az izraeli hadseregbe, és többé nem jogosultak jelentős állami juttatásokra.

A mostani állásfoglalás egy hasonló márciusi legfelsőbb bírósági döntést követ, amikor elrendelte a katonai szolgálat teljesítése helyett jesivákban tanuló ultraortodoxok állami támogatásának leállítását. Napokkal később a mentességi törvény hatályát vesztette, és nem született más jogszabály helyette – írja a The Washington Post.

A döntés évek óta tartó kemény viták után született, amelyek során az egykor kis létszámú ultraortodox kisebbség egymilliós közösséggé nőtte ki magát, a lakosság több mint 12 százalékát teszi ki, és amelynek a pártjai Benjamin Netanjahu miniszterelnök koalícióit támogatták, cserébe a katonai szolgálat alóli mentességükért.

Egyre nagyobb az ortodox zsidók aránya Izraelben

Az ultraortodoxok a leggyorsabban növekvő kisebbség Izraelben, és kormányzati támogatásban részesülnek a magánkézben lévő iskolák, vallási és társadalmi szervezeteik. A törvényhozók évek óta dolgoztak azon, hogy ez megszűnjék, elítélve azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy

kvázi autonóm társadalmak létezzenek Izraelben, miközben ezek nem fizetik az adókat, mert kevesen dolgoznak közülük, vagy a katonai szolgálatot, mert nem hajlandók bevonulni.

Az ultraortodoxok régóta azzal érvelnek, hogy a Tóra tanulmányozása képezi azt a spirituális gerincet, amelyre alapozva a hadsereg is harcolni tud. Mivel Izraelnek több fronton is háborús fenyegetéssel kell szembenéznie, sok izraelinek az a határozott véleménye, hogy ne támogassák államilag az ultraortodox zsidókat.