A CNN-hez eljuttatott közleményében az American Airlines közölte, hogy péntekig felfüggeszti a járatokat, mivel szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet a helyszínen. A járattörlések az American Airlines 15 ezer pilótáját képviselő szakszervezet, az Allied Pilots Association elnöke által kiadott „ne repülj” utasítás nyomán történtek.

Nem bölcs és nem helyénvaló tudatosan veszélybe sodorni repülőszemélyzetünket és utasainkat azzal, hogy a háborús övezetbe tartó járatokat fenntartjuk

– írta vasárnapi közleményében Ed Sicher, mivel Izrael kijelentette, hogy jelenleg háborúban áll.

Figyelmeztette a pilótákat, hogy utasítsanak vissza minden Izraelbe irányuló megbízást, és hozzátette, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal közleményt adott ki a légi személyzetnek, amelyben rendkívüli óvatosságra int.

Egyéb légitársaságok is léptek

Delta Air Lines szintén töröl minden Tel-Avivba érkező és onnan induló járatot a hónap hátralévő részében. A közleményükben azt írták, hogy szükség szerint együttműködnek az amerikai kormánnyal, hogy segítsék a hazatérni kívánó amerikai állampolgárok hazatelepítését.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége hétfőn biztonsági frissítésben közölte, hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a dinamikus biztonsági helyzetet a térségben. Bár a Ben Gurion nemzetközi repülőtér nyitva van, néhány járatot csökkentettek vagy felfüggesztettek. Az amerikai légitársaságok ideiglenesen felfüggesztették az Izraelbe irányuló járatokat – közölte a nagykövetség.

Több nemzetközi légitársaság is felfüggesztette az országon belüli közlekedést. A Cathay Pacific hongkongi légitársaság törölte keddi járatát Tel-Avivba és Tel-Avivból. Az Air Canada közölte, hogy egyelőre minden járatát felfüggesztette, mivel figyelemmel kíséri a dinamikus biztonsági körülményeket. Az ír Ryanair hétfőn közölte, hogy működési korlátozásokra hivatkozva október 11-ig törli a Tel-Avivba és onnan induló járatait. Az Air India és a Lufthansa bejelentette, hogy október 14-ig törli járatait, a Norwegian Air pedig azt, hogy október 15-ig törli járatait.

A Korean Air hétfőn törölte a Tel-Avivba tartó három heti rendszeres járatának egyikét, és a tervek szerint hétfőn újabb megbeszélést tart a két ország közötti jövőbeli járatokról. A légitársaság azonban közölte, hogy

kedden egy 218 férőhelyes gépet tervez Tel-Avivból és Incheonba indítani, hogy hazahozza a koreai állampolgárokat.

Az izraeli Ben Gurion nemzetközi repülőtér kevesebb mint 40 mérföldre található a Gázai övezettől, közvetlenül Tel-Aviv mellett, ahol a CNN stábja hétfőn szinte állandó rakétatűz dübörgését hallotta. A CNN riporterei Jeruzsálemben szintén kísértetiesen csendes helyről számoltak be, ahol általában hemzsegnek a turisták. A harmadik napja tartó, több mint ezer halálos áldozatot követelő konfliktus egyre fokozódik, mivel Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”.

 

A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.