Az Izraeli Nemzeti Bank hétfőn bejelentette, hogy 30 milliárd dollár (11 ezer milliárd forint) értékű eladási programot hirdetett meg arany- és devizatartalékból, hogy mérsékelje a sékel árfolyamkilengését, és 15 milliárd dolláros programot indít a piac normális működéséhez szükséges likviditás biztosítása céljából – írja a Reuters.

A központi bank közleményében leszögezte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, nyomon követi az összes piacot, és szükség esetén minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál. A sékel hétfőn reggel 1,2 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, akkor 1 dollár 3,89 sékelt ért. Röviddel 13.30 óra után 3,91 sékelre erősödött a dollár.

Rakétatámadás utáni ENSZ BT ülésezés

Szombaton rakétatámadásokat indítottak a Gázai övezetből Izrael déli és középső része felé. Több tucat palesztin fegyveres lépett be Izrael területére a Gázai övezetből. Friss adatok szerint a szombaton Izraelbe betörő palesztin szélsőségesek több mint 700 izraelit öltek meg.

Rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása miatt. A külföldi országok menekítik állampolgáraikat, miközben a harcok tovább dúlnak, az áldozatok száma is hozzávetőleges, sokan keresik hozzátartozóikat.

 

Mennyire erős az izraeli hadsereg és hadiipar?

Abban a szakértők között teljes az egyetértés, hogy Izrael rendelkezik a világ egyik legmodernebb, legütőképesebb hadseregével, kérdés, ebből mennyi érvényesíthető a gázai övezetben, amikor majd házról házra járva kell harcolni. Bővebben --->