Az ülést azért kellett összehívni, mert Irán a két ország konfliktusának történetében először támadást indított Izrael ellen.

Nem hivatalos értesülések szerint a perzsa állam hadserege vasárnapra 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte.

Teherán a légicsapással válaszolt arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában.

Az izraeli kormány igyekszik megőrizni a hétköznapok megszokott rendjét, így például hétfőn az ország nagy részén különleges rendszabályok nélkül folytatódik tovább az oktatás - írta az n-tv.de német hírportál.

A kormányon belül működő háborús kabinet maratoni hosszúságú ülésen tárgyalta, hogy mivel válaszoljanak az iráni támadásra, de csak arról tudtak megállapodni, hogy a következő napokban tovább folytatják az egyeztetést.

Az biztos, hogy az ENSZ főtitkára szerint az iráni csapás és a várható izraeli válaszcsapás olyan folyamatot indíthat el, amely az egész térséget lángba borítja.

Antonio Guterres a Biztonsági Tanács vasárnapi rendkívüli ülésének kezdetén úgy fogalmazott, hogy most a maximális önmérsékeltnek van itt az ideje, és hozzátette, hogy a szakadék széléről vissza kell lépni. Szerinte létfontosságú elkerülni minden olyan cselekedet, amely több fronton zajló, kiterjedt katonai konfliktusokhoz vezethet a Közel-Keleten.

Irán közölte, hogy a támadás megindítása előtt közvetlenül tájékoztatták a washingtoni vezetést, kiemelve, hogy legitim katonai célokra mérnek légicsapást. 

Amerikai illetékesek szerint viszont az iráni támadás tudatosan és célzottan izraeli emberek élete ellen irányult - írta az MTI.

Az előzményekről, az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Védelmi Tanács üléséről az Economx.hu is beszámolt.