Az amerikai kormány minden segítséget megad Izraelnek, hogy megsemmisítse a Hamászt, de szerinte a hadműveleteknek év végéig be kell fejeződniük – írja az Euronews. Amerikai vélemény szerint a Hamász katonai infrastruktúrjája 2023 végéig felszámolható, a terrorszervezet katonai hardvereit, támaszpontjait, bunkereit, alagútjait és fegyverraktárait el lehet pusztítani vagy semlegesíteni egy hónap alatt.

Izrael szerint ezt nem lehet ilyen pontosan megjósolni, hiszen nem tudni, hogy a Hamásznak hány fegyverese marad még Gázában elrejtőzve, vagy a civilek közé vegyülve, és milyen területi csoportosításokban.

A Hamász katonai létszámát 15-20 000 ezer közé becsülik, amit azért nem lehet tudni pontosabban, mert a terrorszervezet nem tesz közzé adatokat a saját veszteségeiről.

Izrael jelenleg zajló hadművelete keltett komoly aggodalmat Washingtonban, a bekövetkezett nagyszámú civil áldozat és a palesztin lakosok tömeges kitelepítése miatt.

Százezrek kényszerültek elköltözni otthonaikból Gáza északi részéről Izrael inváziójának első szakaszában, de most ismét kénytelenek átköltözni ideiglenes menedékhelyeikről, ahogy Izrael dél felé mozdul.

Megoldhatatlannak tűnő probléma előtt állnak az izraeli katonai tervezők: hogyan lehet megsemmisíteni a Hamász katonai képességeit, különösen kiterjedt földalatti alagúthálózatait, valamint megölni vezetőit és a Nukhba kommandósokat a gázai polgári lakosság sérelme nélkül.

A legfrissebb információ szerint az alagutakat elkezdték elárasztani, ami nagy lépés lehet a háború befejezéséhez.

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot az Izraeli Védelmi Erők (IDF) célpont kiiktatási technikája a Hamász elleni háborúban, amely a Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint eddig több mint 15 ezer ember halálát okozta a területen. Az akciókról és a helyzetről itt írtunk bővebben >>>