Gilad Erdan vérvádnak nevezte a világszervezet vezető diplomatájának azon nyilatkozatát, miszerint az iszlamista Hamász terrorszervezet támadását a palesztinok Izrael általi évtizedes elnyomásának szövegkörnyezetében kell szemlélni. Erdan kijelentette, hogy Guterres fittyet hány az izraeli lakosság szenvedéseire.

Úgy gondolom, a főtitkárnak le kell mondania

– húzta alá.

Korábban már Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját António Guterres főtitkárral.

Az ENSZ főtitkára élesen bírálta Izrael Gázai övezettel szembeni válaszcsapásait és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértéséről beszélt. Mindazonáltal elítélte a Hamász október 7-i összehangolt terrortámadását Izrael ellen, de hozzátette, hogy az "nem légüres térben történt", és ezzel összefüggésben palesztin térségek izraeli megszállására hivatkozott.

Élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket szállító teherautók jutottak be Gázába

Egyiptom felől érkeztek a szállítmányok – közölte kedden este a Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet.

A tájékoztatás szerint ez már a negyedik segélykonvoj, amely a harcok kirobbanása óta elérte az elszigetelt palesztin térséget. A Vörös Félhold hozzátette, hogy a teherautókból öt ivóvizet, kettő élelmiszert, egy pedig gyógyszereket szállított.

Nem sokkal korábban az ENSZ még arról számolt be, hogy a nap folyamán nem jutottak be segélyeket szállító teherautók a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe. Lynn Hastings ENSZ-tisztségviselő szerint kedden több mint húsz teherautónak kellett volna megérkeznie a palesztin területre.

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) kedden közölte, hogy szerda estig kénytelen lesz leállni tevékenységével, ha nem érkezik üzemanyag az övezetbe. Az izraeli hadsereg ugyanakkor leszögezte, hogy nem fogja engedni üzemanyag érkezését, nehogy a Hamász lefoglalja.

Míg az izraeli kormánnyal tárgyalunk arról, hogy miként lehetne üzemanyagot vinni a Gázai övezetbe, 400 ezer liter áll készen szállításra teherautókon. Ez nagyjából két, két és fél napra lenne elegendő

– mondta Hastings az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A gázai övezeti kórházak mind arról számoltak be, hogy kezdenek kifutni az áramfejlesztőkhöz szükséges üzemanyagból. Egy palesztin egészségügyi szóvivő szerint több mint negyven egészségügyi intézmény kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Hány háborút tud támogatni az Egyesült Államok?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már több, mint 75 milliárd dollárral támogatta a Biden-adminisztráció Ukrajnát. Az azonban egyelőre nyitott kérdés, hogy mennyire tud két válságövezetben hathatós katonai segítséget nyújtani az Egyesült Államok, úgy, hogy Tajvan miatt figyelnie kell a csendes-óceáni térségre is. Bővebben >>>

 Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában.

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan

– hangoztatta Anthony Blinken.