Egy magas rangú húszi tisztviselő azt ígérte, hogy az orosz és kínai hajók biztonságosan áthaladhatnak a Vörös-tengeren, ahol az Irán által támogatott jemeni fegyveres csoport kereskedelmi hajók ellen intézett támadásokat a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

A Guardian beszámolója szerint az Izvesztyija orosz lapban pénteken közzétett interjúban Mohammed al-Bukhaiti leszögezte, hogy a Jemen melletti vizeken a hajók mindaddig biztonságban közlekedhetnek, amíg nem csatlakoznak bizonyos országokhoz, különösen Izraelhez.

Ami az összes többi országot, így Oroszországot és Kínát is illeti, a térségbeli tengeri közlekedésüket nem fenyegeti veszély. Sőt, készek vagyunk biztosítani a hajóik biztonságos áthaladását a Vörös-tengeren, mert hazánk számára jelentős szerepe van a szabad hajózásnak

– mondta a húszi tisztviselő.

Az Irán által támogatott fegyveresek a közelmúltban azt közölték, hogy az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával kapcsolatban álló hajók is szabad célpontnak számítanak, miután a két ország légicsapásokat indított Jemenben válaszul az ismétlődő támadásokra.

A húszik péntek hajnalban újabb támadást jelentettek be egy amerikai hajó ellen, miután az Egyesült Államok előző nap csapásokat mért fegyveres célpontokra.

A pénteki interjúban Bukhaiti arról is beszélt, hogy a támadásokért azokat a hajókat lehet hibáztatni, amelyek figyelmen kívül hagyták a húszi irányváltoztatási parancsot.