A modern traffik mindkét menetirányt figyelik majd, ráadásul nem csak a sebességhatár túllépését mérik be, hanem azt is, ha valaki vezetés közben telefonál vagy ha nem használja a biztonsági övet. Sőt, a rendszer azt is észleli, ha valaki eltakarja a rendszámot – írja a vg.hu.

A rendszer egységeinek egy részét az autópályák alagútjaiban és azok környékén szerelik fel, mivel ott a legveszélyesebb a gyorshajtás. Ugyanakkor a közutakat is bekamerázzák.

A büntetést akár külföldre is kiküldik a hatóságok, és ha a vétkes nem fizet, akkor az illetékes ország hatóságai behajtják rajta – erre egy uniós megállapodás ad felhatalmazást.

Az új rendszerhez szigorú bírságok is társulnak: a sebességhatár 15 százalékos túllépésért és a biztonsági öv mellőzéséért 30 eurós, 25 százalékos sebesség-túllépésért és vezetés közbeni telefonálásért pedig már 100 eurós bírság jár.

Aki pedig még ennél is gyorsabban vezet, annak legalább 300 eurót kell fizetnie, ha pedig a rendőr megállítja az autóst, és több súlyos szabálysértést vagy ittasságot állapít meg, az összeg akár 4000 euró is lehet.

Az enyhén ittas vezetőkkel a horvát hatóságok elnézőbbek: 0,5 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetik meg a sofőrt, amennyiben a 24. életévét betöltötte. Az ennél fiatalabb és az ennél nagyobb véralkoholszintet produkáló autósok esetében azonban drákói a szigor.

Hiába jelentették be a nagyszabású ellenőrzéseket, akadt, aki százzal hajtott el a traffipax mellett

Öt óra alatt 132 gyorshajtóról készítettek felvételt a rendőrök. Volt, aki a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott.
Bővebben--->