A Budapesti Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitánysága 2023. augusztus 6-án 18 óra és augusztus 7-én 0 óra között sebességmérési akciót tartott a főváros III. kerületében.

Az erről kiadott közlemény szerint:

  • a Pacsirtamező utcán 9,
  • a Szentendrei úton pedig 123 gyorshajtóról készített felvételt a traffipax. Az egyik sofőr 50 kilométer per óra helyett 114 kilométer per órával közlekedett. A sebességhatárt túllépő autósok közigazgatási bírságra számíthatnak.

Hozzáteszik, a gyorshajtások visszaszorítására érdekében a jövőben is rendszeresen lesznek sebességmérések.

Azért mernek száguldozni, mert tudják, hogy a büntetés a vicc kategóriájába tartozik

Major Róbert szerint a büntetés elmaradhatatlansága lenne a legvisszatartóbb erő. A közelmúltban számtalan gyorshajtásos baleset történt, a legnagyobb visszhangot mégis az a halálos tragédia kapta, amelyben két gyorshajtó versenyzett az Árpád hídon, de egyikük elveszítette uralmát a jármű fölött. A kocsi felborult és a szalagkorlátot átszakítva elvette egy, a kerékpárútként is szolgáló járdán épp arra tekerő kerékpárost. Bővebben >>>

Egy országot rázott meg egy 27 éves kerékpáros férfi halála

Július elsején egy extrém gyorshajtó gázolt halálra az Árpád hídon egy kerékpárost, aki szabályosan haladt az oldalsó, szalagkorláttal leválasztott biciklisávban a Pestről Óbudára menő oldalon, amikor a balesetet okozó autó a dupla szalagkorlátot átszakítva gázolta el a kerékpárost, ezt követően egy másik gépjárművel is összeütközött az Árpád hídon.

Az ügyben megszólaló közlekedésbiztonsági szakértők szerint a halálos gázolásért felelős sofőr és a másik érintett autó a megengedett sebességhatárt bőven átlépve hajthatott föl a hídra, mikor a kerékpárost elgázoló vezető elveszíthette uralmát a jármű felett, és a két kocsi összeérhetett. Az autó pedig pont akkor csapódhatott a korlátnak, amikor a gyanútlan biciklis arra tekert.

Akkor erősödtek meg a hangok, hogy szigorítani kellene az ellenőrzésen és az illegális gyorsulási versenyeken résztvevőket komolyabban kellen büntetni.

Karácsony Gergely egyenesen baromnak nevezte a gyilkos gyorshajtókat

A főpolgármester Facebook-posztban fejezte ki részvétét a balesetben elhunyt kerékpáros családjának és emlékeztetett, a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját.

Mint írta, vállalták, hogy ha törik, ha szakad sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen. 

Nem a mi dolgunk lenne, de akkor is megtesszük

 – írta Karácsony Gergely, aki szerint nincs joga senkinek Budapesten százötvennel autózni és ahhoz sem, hogy rendszeresen rendeznek gyorsulási versenyeket a Szentendrei úton és a Váci úton.