Reformcsomagot dolgozott ki a szövetségi kormány Németországban a tomboló munkaerőhiány kiküszöbölésére, amely a következő években a demográfiai változások miatt az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a gazdasági teljesítmény szempontjából.

A sajtóban kiszivárgott, legújabb kormányzati tervek szerint különféle könnyítő intézkedésekkel motiválnák a németeket arra, hogy több munkát vállaljanak és tovább dolgozzanak a nyugdíjkorhatár elérése után is, illetve könnyebben jussanak álláshoz.

A hat reformintézkedés elsősorban az idősebbek, az alacsony keresetűek, valamint a bevándorlók munkavállalási ösztönzéséről szól, ezek közül eddig kettőt ismertettek.

Meg sem állnak a parlamentig

Központi jelentőségű az ország jövője szempontjából, hogy növeljük a munkaerő- és szakmunkáskínálatot, csak így leszünk képesek leküzdeni a kihívásokat – fogalmazott Robert Habeck (zöldek) szövetségi gazdasági miniszter a Handelsblattnak adott interjúban, hozzátéve, hogy kiemelt céljuk a szakképzett külföldi munkaerő nagyobb bevándorlásának ösztönzése, de jobban ki kell használni a hazai potenciált is.

Habeck a szövetségi kormány éves gazdasági jelentésében szereplő javaslatokat a parlament elé kívánja terjeszteni, hogy a munkaerőpiaci reformtörekvéseket jogszabályban rögzítsék. A szövetségi kabinet várhatóan február 21-én hagyja jóvá az éves gazdasági jelentést, amelynek részleteit ezután hozzák nyilvánosságra.

Törvényes lehet a home office

Leginkább irányadó lehet nem csak a németeknél, hanem az európai partnereknél is, hogy a jövőben törvényben rögzítenék a rugalmas munkavégzéshez való jogot – azaz az otthoni munkavégzés lehetőségét vagy a munkaidő rugalmasabbá tételét. Ennek célja elsősorban a gyermekes nők számára elérhető állások számának növelése, egyúttal az általános foglalkoztatási helyzet javítása. 

A munkavállalók eddig is kifejezhették távmunka iránti igényüket, de a jelenlegi szabályozás alapján a munkáltató ezt megtagadhatja. 2020-ban ugyan már született egy törvényjavaslat az otthoni munkavégzés jogáról Németországban, amit később a munkáltatók lobbijára visszavontak.

Ebben azt rögzítették, hogy a cégeknek kötelezően lehetővé kell tenniük az alkalmazottak számára a home office-t, kivéve, ha annak működésbeli akadályai vannak.

Például azért, mert egy acélmű nagyolvasztójánál vagy egy étteremben felszolgálóként dolgozik valaki, amit értelemszerűen otthonról nem tud ellátni. 

A munkaadók korábbi ellenállásán túllépve most már a német kormány is látja a fantáziát a dolgozók körében a járványidőszak óta nagy arányban preferált lehetőségben, ezért melegítenék fel a kérdést.

Az otthoni irodai lehetőségek bővülésének vonzóbbá kell tennie a munkavégzést – jelentette ki a leporolt reformjavaslatról a gazdasági miniszter.

Egy sor körülmény megváltozna

Az otthoni munkavégzés törvényes jogának érvényesülésével többeknek nyílna rá lehetősége, hogy pénzt keressen, illetve jobb egyensúlyt teremtsen a család és a munka között. Ugyanakkor, a jövőben egyértelműen különbséget tennének a klasszikus távmunka és az otthoni iroda, mint a mobil munkavégzés egyik újszerű formája között. 

A munkáltatók bizalmát a mobil munkavégzés iránt csak úgy lehet elősegíteni, ha a jogszabállyal előmozdítjuk a szélessávú hozzáférést, a rugalmasabb munkaidőt és azt a lehetőséget, hogy a cégek a munkaidő-nyilvántartási kötelezettséget átruházzák a munkavállalókra. Ez nem csak az irodai munkahelyekre vonatkozik, hanem a termelés különböző területeire is – fejtette ki a Weltnek Steffen Kampeter, a Német Munkaadók Szövetségének elnöke. 

Megfizetnék a nyugdíjasok tudását

Másik új, markáns elképzelés az a németeknél, hogy az alkancellár ösztönözni kívánja az időseket, hogy hosszabb ideig önkéntesen dolgozzanak – még akkor is, ha már nyugdíjba vonulhatnának. Ennek érdekében javasolja például, hogy a munkanélküli- és nyugdíjbiztosítás munkáltatói részét a jövőben közvetlenül a munkavállalóknak fizessék ki a cégek helyett a rendes nyugdíjkorhatár elérése után.

Habeck ösztönzőket is szeretne létrehozni annak érdekében, hogy kevesebben menjenek korengedményes nyugdíjba levonások nélkül. Az idősebb munkavállalók tudása és készségei aranyat érnek a vállalatok, a gazdaság számára – szögezte le.

Scholznak fájnak a tüntetések, érzi a vesztét a kancellár?

Csúcspontjához érkezett a gazdák tiltakozása Németországban, akik hétfőre ötezer traktorral vonultak fel Berlin kormányzati negyedében.