A holland hírszerzés legfrissebb jelentése szerint 2012 óta mintegy 300 hollandiai lakos távozott dzsihadista szándékkal Szíriába és Irakba, közülük körülbelül 90-en tértek vissza Hollandiába, 105-en pedig életüket vesztették a harcokban.

Irakban és Szíriában emellett mintegy 25 holland kötődésű kiskorú is meghalt háborús erőszak, betegség vagy elégtelen orvosi ellátás miatt.

A Hollandiát érintő terrorfenyegetés többek között olyan személyektől ered, akik Szíriába és Irakba utaztak, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz. Visszatérésük biztonsági kockázatot jelenthet az országra nézve

− emelte ki a jelentés.

A holland hírszerző szolgálat (AIVD) szerint még mindig körülbelül 100 holland felnőtt tartózkodik a térségben, egyharmaduk északkelet-szíriai kurd fogolytáborokban él. Továbbá mintegy 150 olyan gyermek is van a térségben, aki legalább egy holland szülővel rendelkezik. Közülük hetvenen az északnyugat-szíriai dzsihadista csoportokkal élnek.

Az AIVD adatai szerint

a dzsihádhoz csatlakozó hollandiai lakosok mintegy harmada nő.

Áprilisban egy rotterdami bíróság börtönbüntetéssel sújtott négy holland állampolgárságú nőt, aki 2013-ban az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott és terrorcselekmények előkészítésében vett részt Szíriában és Irakban.

Iszlám terrorsejtet fogott a hírszerzés a szomszéd országban

A 15 és 23 év közötti gyanúsítottak, kilenc fiatal férfi és egy nő egy radikális iszlamista csoport tagjai. Bővebben.