A Baku által kezdeményezett telefonbeszélgetés során Aliyev azt ígérte, a lehető legalaposabban kivizsgálják az orosz békefenntartók halálát, és megbüntetik a felelősöket. Az ügyben a két ország főügyészsége együttműködik egymással.

Az orosz államfő sajtószolgálata úgy nyilatkozott, hogy Azerbajdzsán elnöke készségét fejezte ki, hogy „anyagi segítséget nyújtson az áldozatok családjainak”.

Az MTI szerint a moszkvai tájékoztatás értelmében Putyin és Aliyev egyaránt hangsúlyozták a békefenntartók segítségével elért, a hegyi-karabahi katonai műveletek beszüntetésére vonatkozó katonai megállapodások megvalósításának fontosságát.

A két elnök arról is megállapodott, hogy hogy aktiválni fogják a háromoldalú tárgyalási folyamatot Örményországgal, a közlekedési kapcsolatos újraindítása, az azeri-örmény határ kijelölése, továbbá a Baku és Jereván közötti békeszerződés előkészítése érdekében.

Az azeri elnök leszögezte, hogy Baku kész együttműködni az orosz békefenntartókkal annak érdekében, hogy a hegyi-karabahi konfliktus enyhüljön.

Azerbajdzsán megsértette a tűzszünetet, újabb háború kezdődhet

A védelmi minisztérium nem tért ki közleményében a részletekre, annyit közölt, hogy a „művelet” pár órával azt megelőzően vette kezdetét, hogy két polgári személy és négy katona örmény diverzáns akcióval elhelyezett taposóaknák miatt halt meg Hegyi-Karabahban. A közlemény azt írja, hogy Baku tájékoztatta a hadműveletről Oroszországot és Törökországot is.
Bővebben--->