A tárca nem tért ki közleményében a részletekre, annyit közölt, hogy a „művelet” pár órával azt megelőzően vette kezdetét, hogy két polgári személy és négy katona örmény diverzáns akcióval elhelyezett taposóaknák miatt halt meg Hegyi-Karabahban. A közlemény azt írja, hogy Baku tájékoztatta a hadműveletről Oroszországot és Törökországot is.

Az Mfor beszámolója szerint az azeri külügyminisztérium úgy véli, akkor lesz béke Hegyi-Karabahban, ha az örmények kivonulnak a térségből, és feloszlatják a szakadár helyi hatóságokat. A védelmi minisztérium szerint az örmények lakta szakadár enklávé ellen katona művelet indult.

Sztepankertben, Hegyi-Karabah fővárosában a légvédelmi szirénák megszólaltak, és ágyúk is dördültek. A szakadár köztársaság védelmi képviselői szerint az azeri haderő a teljes arcvonalon megsértette a tűzszünetet.

Örményország arról számolt be: nincs katonai személyzete Hegyi-Karabahban, ahogy felszerelése sem. Oroszország arra szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt, hogy állítsák le a vérontást. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte: aggódik a helyzet eszkalációja miatt Oroszország, a békefenntartók folytatják a területi tevékenységüket.

Az örmények elvesztették a Moszkvába vetett bizalmukat

Hadgyakorlatot tartanak 85 amerikai és 175 örmény katonával, ami katonai szempontból nem tekinthető jelentős műveletnek, mégis az Egyesült Államok ezzel olyan területre lépett be, ami eddig orosz ellenőrzés alatt állt.
Bővebben--->