A tavaly hivatalba lépett lengyel kormány szigorú korlátozásokat vezetett be a tanulók házi feladatainak mennyiségére vonatkozóan az oktatási rendszer modernizálása érdekében. 

Az oktatási reform értelmében a tanárok már nem adnak kötelező házi feladatokat elsőtől harmadik osztályig. A 4-8. osztályos tanulók számára pedig csak opcionális a házi feladat, ami így nem számít bele az osztályzatba.

Örülök, mert a házi feladat nem tetszett túlságosan. Nem igazán volt értelme, mert az osztályomban a legtöbb ember reggel lemásolta olyanról, aki megcsinálta a házi feladatot

– mondta az Euronewsnak egy 11 éves varsói diák.

SLawomir Broniarz, a Lengyel Pedagógusok Szakszervezetének vezetője azonban kritizálta a kormányzatot, amiért az új szabályokat a pedagógusokkal való megfelelő egyeztetés nélkül vezették be. Elmondása szerint a tanárok úgy gondolják, hogy túl elhamarkodottan történt meg a bevezetés.

Broniarz szerint a házi feladat elhagyása növelheti az oktatási szakadékot az otthonról erős támogatást élvező gyermekek és a tanulókkal szemben alacsonyabb elvárásokat támasztó családok között.

Lerántják a leplet, elcsépelt frázis lenne a lengyel-magyar barátság?

Zakopanét és talán Krakkót leszámítva szinte semmilyen képük nincs a magyaroknak Lengyelországról. Közös történelem, kölcsönös szimpátia - érthetetlen, hogy miért tudunk ilyen keveset mégis egymásról.