A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, s ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával; összhangban a humanitárius fegyvernyugvásról szóló megállapodással – ismertették. A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.

Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai  közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. Mindazonáltal közölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.

A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

A fegyvernyugvás első három napján a Hamász az október 7-i, Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül már 40 izraelit elengedett, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből.

Szabadon engedett a Hamász két magyar-izraeli gyermeket

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Bővebben >>>

Közben Joe Biden amerikai elnök is megerősítette, hogy egy amerikai-izraeli kettős állampolgárságú 4 éves kislány is van a radikális iszlamista Hamász által vasárnap szabadon engedett túszok között.

Hangsúlyozta, adminisztrációja szeretné elérni a pénteken kezdődött tűszünet meghosszabbítását az eredetileg tervezett négy napon túl annak érdekében, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat, valamint a létszükségleti segélyek eljuthassanak a Gázai övezetben élő palesztin lakossághoz.

Felhívta a figyelmet: az Izrael és a Hamász között pénteken életbe lépett fegyvernyugvásról szóló megállapodást úgy dolgozták ki, hogy az meghosszabbítható az elért eredményekre alapozva.

A tűzszünet során kiszabadult kislány, Abigail Edan néhány napja, fogságban töltötte be 4. életévét, szüleit október 7-én a Hamász fegyveresei megölték. Ő volt a legfiatalabb amerikai a több mint másfél hónapja elhurcoltak között. Az amerikai külügyminisztérium összesítése szerint 9 amerikai állampolgár és egy állandó tartózkodási engedéllyel, úgynevezett zöldkártyával rendelkező ember került a Hamász fogságába az Izrael déli része ellen végrehajtott összehangolt támadás során.