Legalább öt ember meghalt és több mint húszan megsérültek egy németországi buszbalesetben szerda délelőtt Lipcse közelében. Egy FlixBus épp jobbra kanyarodott a forgalmas A9-es autópályán, amikor hirtelen az oldalára borult.

A balesetről beszámoló BBC úgy tudja, hogy a balesetező autóbusz két sofőrrel és 53 utassal indult el Berlinből, és Zürich felé tartott Nürnbergbe.

A helyi rendőrség közölte: más jármű nem volt érintett a halálos buszbalesetben. A tragédia után közvetlenül mentőhelikoptereket és számos mentőautót hívtak a helyszínre. A helyi kórházaknak pedig azt üzenték, hogy súlyos vészhelyzetre készüljenek. 

Az A9-es autópálya mindkét forgalmi sávját lezárták a Schkeuditzer Kreuz csomópont közelében. A rendőrség szerint a mentési munkálatok várhatóan estig is eltartanak.

A baleset pontos körülményei egyelőre ismeretlenek

– írta közleményében a vállalat. Hozzátették, hogy a távolsági járatot valóban a FlixBus megbízásából üzemeltették, és őszinte részvétet nyilvánítottak a balesetben érintetteknek és családtagjaiknak.

Az A9-es autópályán Lipcse közelében már korábban is történt autóbuszbaleset, legutóbb decemberben. A szerdai balesettől mintegy 20 kilométerre délre, Szász-Anhalt tartományban, az A9-es autópályán pedig egy nő halt meg 2019-ben egy autóbuszbalesetben.

A magyar külügy is megszólalt a buszbalesetről

Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője az Indexszel azt közölte a balesettel kapcsolatban: a berlini magyar konzulok azonnal felvették a kapcsolatot az autópályarendőrséggel és a többi illetékes hatósággal.

Jelenlegi információink alapján nincsen magyar áldozata vagy sérültje a balesetnek.