Tian hétfőn kihirdetett ítélete halálbüntetés két év haladékkal. Ez azt jelenti, hogy döntést két év elteltével életfogytiglan börtönbüntetésre változtathatják, ammenyiben ezalatt az idő alatt az elítélt nem követ el súlyos bűncselekményt. A határozat része Hszi Csin–ping kínai elnök pénzügyi körökben zajló korrupcióellenes tisztogatási hullámának, amelynek célja, hogy megszilárdítsa a kormány a “gazdaság éltető eleme” feletti ellenőrzését. 

A volt bankárt többek között vesztegeséssel és bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos vádpontokban találták bűnösnek.

A bírói döntés szerint Tian visszaélt az állami tulajdonú vállalatnál betöltött pozíciójával, valamint nem nyilvános információkat szivárogtatott ki és használt fel tőzsdei kereskedéshez. A bíróság szerint az információkhoz való hozzáféréssel több mint 41 millió dollár illegális nyereségre tett szert a részvénypiacokon, a másoknak kiszivárogtatott adatokkal pedig 1,1 millió dollár profitot szerzett – írja a CNN. 

Emellett Tian magánszemélyeknek valamint vállalkozásoknak segített kölcsönökhöz, állásokhoz és vállalkozásokhoz jutni, több mint 30 millió dollár értékű kenőpénzért cserébe.

Tian több mint három évtizeden át dolgozott Kína legnagyobb állami tulajdonú pénzintézeteinél. Az 1990–es években pedig Wang Qishan, Kína akkori egyik legfontosabb gazdasági személyének, a China Contruction Bank vezetőjének volt a titkára. 

A bank elnökévé előléptetett Tian ellen 2022–ben indított vizsgálatot a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizosság, a Kínai Kommunista Párt korrupcióellenes felügyelőszerve. Még ugyanabban az évben kizárták a pártból és letartóztatták, nem sokkal később pedig vádat emeltek ellene. A nyilvános bírósági meghallgatáson Tian bűnösnek vallotta magát. 

A kormányzó kommunista párt tavaly óta az ország legjelentősebb pénzintézeteinek tucatnyi felsővezetője ellen indított vizsgálatot. Az érintettek között található Li Xiaopeng, a China Everbright Group volt elnöke, valamint Liu Liange, a Bank of China volt elnöke is. 

Terjed a korrupció a közbeszerzésekben

A hazai közbeszerzés-kutatások eredménye alapján fejlődött a kultúra, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben a kisebb közbeszerzések esetében is emelkedett a korrupció - erről beszélt az Economx podcastjában Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem professzora, aki a közelmúltban lett a legmeghatározóbb közbeszerzési szakértők egyike.