Az Európai Tanács az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján nyilatkozatot fogadott el Grúziáról, amiben azt írják: komoly aggodalmukat fejezi ki az ott történt legutóbbi fejlemények miatt. A tbiliszi vezetésnek vissza kell fordítania jelenlegi irányvonalát, mivel az veszélyezteti Grúzia EU-hoz vezető útját, és „de facto a csatlakozási folyamat leállásához vezetne”.

Az Oroszország déli határán fekvő volt szovjet köztársaságban zajló negatív fejlemények konkrét példájaként az állam- és kormányfők a civil társadalom szigorúbb ellenőrzéséről szóló új törvényt említették, amely kritikusai szerint – orosz mintára – a Kreml-párti kritikus médiumok és szervezetek elhallgattatását szolgálja – írja az Euronews

A Grúziában csak „orosz törvénynek” nevezett jogszabályt májusban fogadta el a parlament, a hetek óta tartó tömegtüntetések ellenére. A Kreml-barát többség a törvény elfogadása érdekében még az Európa-párti Salome Zurabishvili elnök vétóját is felülbírálta.

A parlamenti többséggel rendelkező, kormányzó Grúz Álom párt a törvényt arra akarja felhasználni, hogy szigorítsa azon civil szervezetek elszámoltathatóságát, amelyek finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapják. Ezt a nagyobb átláthatósággal indokolja.

Oroszországban egy hasonló törvény „külföldi ügynöknek” bélyegzi ezeket a külföldről támogatott szervezeteket, amelyek aztán komoly üldözéseknek vannak kitéve.

Az uniós állam- és kormányfők úgy látják, a grúz törvény visszalépést jelent az EU-tagjelölti státuszra vonatkozó uniós bizottsági ajánlásokhoz képest.

A hatóságoknak az ellenzékkel szembeni fellépésével kapcsolatban az EU a civil társadalom képviselői, politikai vezetők, civil aktivisták és újságírók elleni egyre gyakoribb megfélemlítések, fenyegetések és fizikai támadások megszüntetésére szólít fel.