Az olasz szenátus első olvasatban, 109 igen és 77 nem szavazat, valamint egy tartózkodás mellett rábólintott a kormányfő közvetlen megválasztásáról szóló javaslatra. Ez a javaslat a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) párt választási ígéretei között szerepelt.

Miután a jobboldali párt kormányra került 2022 őszén, szövetségeseivel, a Ligával és a Hajrá Olaszországgal kormányrendeletben fektették le a szükséges alkotmánymódosításokat ahhoz, hogy lehetséges legyen a miniszterelnök személyének közvetlen megválasztása.

A jelenleg hatályban lévő alkotmány szerint az olasz választópolgárok a parlament tagjait választják meg, a miniszterelnököt pedig a kormánytöbbség jelöli ki, akinek az államfő ad megbízatást.

A mostani módosítás szerint a kormányfő személyéről közvetlenül döntenének a választópolgárok, akinek a megbízatása az olasz parlamenti ciklus időszakára, azaz öt évre szólna, és csak egyszer lehetne újraválasztani.

A módosítás a választási szabályokat, a miniszterek kinevezését és felmentését, valamint a parlament feloszlatásának eljárási módozatait is érinti.

Giorgia Meloni kormányfő korábban arról beszélt, hogy a módosítással az ország elkerüli, hogy a választások után a pártok közti paktum határozza meg a miniszterelnök személyét.

Szerinte gyakran előfordult ugyanis az olasz köztársaság történetében, hogy a választási eredmények ellenére nem a győztes erő adta a miniszterelnököt, vagy szakértő került a kormány élére pártpolitikus helyett.

Szerinte ez az oka annak is, hogy 1946 óta övé a 68. olasz kormány.

Magyarország is aláírta a békekonferencia zárónyilatkozatát

A legfontosabb kimaradók között szerepel India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→