A Fülöp-szigeteki bíróság meghozta a döntést, betiltja a génmódosított Golden Rice termesztését a térségben. Az ország az elsők között volt, akik engedélyezték a növény kereskedelmi célú termesztését, amelyet a gyermekek fogyatékosságának és halálának egyik fő oka, az A-vitaminhiány elleni küzdelem kapcsán fejlesztettek ki írja a The Guardian. 

Greenpeace és a helyi gazdák kampánya azonban komoly hatást ért el, mivel múlt hónapban a bíróság hatályon kívül helyezte az engedélyt, és vissza is vonta. A kampányolók szerint a Golden Rice biztonsága semmilyen formában nincs bizonyítva és a génmódosításnak komoly egészségügyi következményei vannak. 

Sok tudós azonban cáfolja ezt a kijelentést. Állításuk szerint a növény életeket menthet. 

A bíróság döntése katasztrófa. Teljesen szembemegy a tudományos eredményekkel, amelyek semmiféle bizonyítékot nem találtak a növénnyel kapcsolatos kockázatra. Ez egyedül a gyermekek ezreinek halálát fogja eredményezni

– mondta Matin Qaim profeszzor, a Bonni Egyetem munkatársa. 

A döntésnek mélyreható következményei is lesznek, hiszen más országok például India és Banglades - ahol az A-vitamin hiánya szintén komoly problémákat okoz – fontolgatták a Golden Rice telepítését, de most már valószínűleg elrettennek tőle.

Az A-vitamin nyugaton az élelmiszerek nagy részében megtalálható, de a fejlődő országokból legtöbbször kimarad az étrendből, pedig általa például a gyermekkori vakság is megelőzhető.

A hiány azonban súlyos következményekkel jár, hiszen a gyermekkori fertőzések egyik fő kiváltó oka, amely később komoly megbetegedéseket vagy akár halálozást is eredményezhet. A becslések szerint jelenleg évente több mint 100 ezer gyermek hal meg A-vitamin hiányban.

Megoldásként Peter Beyer, a németországi Freiburgi Egyetem sejtbiológus professzora és Ingo Potrykus, a svájci Növénytudományi Intézet munkatársa a  génmanipuláció segítségével kezdett el dolgozni a problémán még 1990-ben. Géneket illesztettek be a normál  rizs DNS-ébe, ezzel létrehozva egy gazdag narancssárga színű pigmentet (bétakarotin), amely egyben a szervezet által az A-vitamin előállításához szükséges kulcsfontosságú vegyi anyag is. 

Génmódosított banánok áraszthatják el a piacot

A népszerű déli gyümölcs agonizálását Közép-Amerikában és Ausztráliában nem fogadják el.