Emmanuel Macron francia államfő húsz új államtitkárt nevezett ki csütörtök este a január 11-én hivatalba lépett 14 miniszter mellé, s ezzel – beleszámítva Gabriel Attal kormányfőt – 35 taggal véglegessé vált az új francia kormány.

Amélie Oudéa-Castéra korábbi ifjúsági és sportminiszter januárban megkapta az oktatási tárcát is, amelyet addig Gabriel Attal vezetett, de

az első megszólalásai és bírálatai a közoktatás állapotát illetően olyan heves közéleti vitákat váltottak ki, hogy 28 nap után nem maradhatott az összevont minisztérium élén.

Oudéa-Castéra mostantól csak a jövő nyári párizsi olimpiai játékokért és sportért felelős tárcát irányítja, a közoktatási minisztérium pedig újból önálló lesz, Nicole Belloubet irányításával, aki Emmanuel Macron első kormányában 2017 és 2020 között igazságügyi miniszter volt – írja az MTI. 

Attal ezzel indokolta a Oudéa-Castéra leváltását

Gabriel Attal miniszterelnök csütörtök este az oktatásügyben okozott „zavarral” indokolta a váltást a tárca élén, mert szerinte Amélie Oudéa-Castérával nem voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy az iskolaügy fejlődni tudjon.

A France2 közszolgálati televízió esti vitaműsorában a kormányfő elismeréssel adózott Oudéa-Castéra munkájáért, nagyfokú fegyelméért és teljes elkötelezettségéért a sportminisztérium élén. A 68 éves baloldali Nicole Belloubet visszatérése a kormányba a végrehajtó hatalom politikai egyensúlyát is szolgálja, miután a január 11-én kinevezett miniszterek között többségben vannak a jobboldali politikusok.